Al 12 miljoen eurokits gehaald
De gratis eurokits gaan als warme broodjes over de toonbank. Vrijdag meldde een woordvoerder van het euroforum dat er 12,3 miljoen setjes zijn afgehaald.
„Onder de afhalers zit zo’n 95 procent van alle ouderen. Van de Nederlandse jongeren van 16 tot 25 jaar heeft 70 procent de munten in huis”, aldus de woordvoerder.
Uit onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat 98 procent van de Nederlanders die recht hebben op een eurokit, aangeeft de gratis muntenset af te halen. Zij kunnen niet meer op alle adressen terecht. Bijna een kwart van de 5400 afhaalpunten heeft geen setjes meer voorradig, meldt de woordvoerder.
Ook de zakjes euromunten van 25 gulden vliegen de deur uit. Bijna driekwart van deze zakjes is verkocht. Dat zijn ruim 6,3 miljoen stuks van de in totaal ruim 9 miljoen. Het is volgens het euroforum zo’n succes, dat de reclamespots op televisie zijn stopgezet.
De Europese burgers hebben massaal de proefpakketten euro’s aangeschaft. Er zijn 122 miljoen kitjes verkocht met in totaal 3,6 miljard muntjes. De totale waarde daarvan is 1,36 miljard euro (299 miljoen gulden), zo heeft de Europese Commissie gisteren gemeld.
EU-commissaris Solbes is blij met het enthousiasme van het publiek voor de nieuwe munteenheid. In Duitsland, Portugal, Finland en Luxemburg zijn de consumentenpakketten vrijwel uitverkocht.
Kerstpakket
Ongeveer zeventig medewerkers van het streekziekenhuis Beatrix in Winterswijk hebben hun eurobiljetten nog niet teruggegeven. Hun werkgever had de biljetten in het kerstpakket gestopt, maar die mogen niet voor 1 januari in omloop worden gebracht. Het ziekenhuis zal het geld na de jaarwisseling weer aan de medewerkers uitdelen.
De Nederlandsche Bank (DNB) meldde gisteren dat alle biljetten waren teruggebracht. De aanklacht tegen het ziekenhuis kan niet worden ingetrokken, aldus een woordvoerster van DNB. Donderdag deed DNB aangifte bij het OM in Zutphen.
Ruim 92 procent van de biljetten van 10 en 20 euro was gistermiddag retourgekomen, aldus ziekenhuisdirectrice B. van Emmerik. Ze verwacht dat uiteindelijk niet alles terugkomt. „Sommige medewerkers zijn al op kerstvakantie gegaan, die kunnen we niet meer bereiken. Ik reken erop dat zij de eurobiljetten niet gaan uitgeven.”
Een speciaal team van tien personen heeft alle ziekenhuismedewerkers telefonisch opgeroepen de biljetten terug te geven. Van Emmerik prijst de medewerking van haar personeel. „Natuurlijk lopen ze niet over van enthousiasme, maar ze hebben wel begrip voor deze actie. Er worden zelfs al grapjes over gemaakt”, zegt ze.
De directrice denkt dat de strafvervolging van het ziekenhuis niet meer zo’n vaart zal lopen nu veel biljetten al zijn teruggekomen.