„Gereformeerd zijn is niet enghartig”
In de verenigde SoW-kerk past „geen aanvaarding van lutheranen mits zij tot op hun gereformeerde kern worden gestript, maar alleen een samen-op-weg in de erkenning van elkaars bedelaarschap.”
Dat stelt prof. dr. K. Zwanepol in de Waarheidsvriend van donderdag. De hoogleraar van het Evangelisch-Luthers Seminarie reageert op een recensie van 20 februari, geschreven door drs. P. J. Vergunst, algemeen secretaris van de Gereformeerde Bond. Vergunst besprak in de Waarheidsvriend het boek ”De Evangelisch-Lutherse Kerk”.
Zwanepol meent dat in de recensie „een paar uit z’n verband gehaalde uitspraken in mijn boekje als springplank worden gebruikt om onvriendelijke dingen over de lutheranen te zeggen en voedsel te geven aan het wantrouwen waarmee de lutheranen in de nieuwe kerk volgens de recensent dienen te worden bejegend.” De hoogleraar hekelt het tegenover elkaar zetten van Luther en lutheranisme en een „simpele classificatie van de confessies naar wat wel en wat niet de toets van Gods Woord kan doorstaan. Horen de gereformeerde belijdenisgeschriften soms per definitie tot de eerste categorie?” vraagt hij zich af. Zwanepol onderstreept dat gereformeerden en lutheranen „elkaar juist op controversiële punten” hebben gevonden in de Leuenberger Konkordie.
„Het zal dr. Zwanepol spijten”, reageert Vergunst, „dat mijn positie in hervormd-gereformeerde kring inzake de inhoud van de Konkordie van Leuenberg beduidend minder eenzaam is dan hij suggereert. Is hij als hoogleraar aan het Evangelisch-Luthers Seminarie dan echt nauwelijks op de hoogte van wat er in de Hervormde Kerk ook leeft? Is hij ook onbekend met de kritiek die gereformeerden vanouds hebben op de avondmaalsleer van lutheranen? Waarom wordt het willen staan in de lijn van de kerk der eeuwen, het willen dienen van de kerk in gebondenheid aan haar gereformeerde belijdenis, gebrandmerkt als oecumenische onverschilligheid? Waarom moeten er etiketten als ”enghartig gereformeerd” klinken? Gereformeerd wil immers breed zijn, maar ook diep! En hoort bij ”ruimhartig gereformeerd” dan ook remonstrants?”
Volgens Vergunst weten degenen die voluit gereformeerd willen zijn „zich geplaatst in de ruimte van het Evangelie, gebónden aan het Woord van God. En de Geest van Christus brengt tot de vrijheid waarin al Gods kinderen delen.”