Buitenland

Discussie over boerkaverbod

Niet alleen in België speelt de discussie over het verbieden van gezichtsbedekkende kleding. Ook in andere landen breekt de politiek zich het hoofd over een mogelijk boerkaverbod. Een overzicht.

Buitenlandredactie
21 April 2010 11:12Gewijzigd op 14 November 2020 10:23

BUITEN EUROPA – Buiten Europa is in Singapore en Tunesië het dragen van een boerka verboden.FRANKRIJK – In Frankrijk woedt de discussie over een boerkaverbod al enkele jaren. De Franse regering riep een speciale commissie in het leven die zich over het probleem moest buigen. In januari van dit jaar kwam de commissie, onder leiding van André Gerin, met een uitvoerig rapport waarin werd voorgesteld een verbod op gezichtsbedekkende kleding in te voeren.

De Franse Raad van State is echter beducht voor invoering van een dergelijk verbod. De Raad vreest dat zo’n verbod in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Hij formuleerde een aantal bezwaren tegen het rapport van de commissie. Die bezwaren hebben ertoe geleid dat de conclusies van de commissie tot nu toe niet door de Franse politiek zijn overgenomen.

NEDERLAND – In Nederland geldt geen algemeen boerkaverbod, hoewel een aantal politieke partijen, waaronder de PVV van Kamerlid Wilders, daar wel voor pleit. De PVV diende daartoe een wetsvoorstel in dat erin voorziet dat overtreders van het boerkaverbod twaalf dagen cel of een boete van 3350 euro tegemoet kunnen zien. Dat voorstel kreeg vier jaar geleden geen steun van een meerderheid van de Tweede Kamer.

Wel kan boerkadraagsters de toegang tot het openbaar vervoer worden ontzegd. In de gemeente Maastricht is het om veiligheidsredenen verboden om gezichtsbedekkende kleding te dragen.

REST VAN EUROPA – Hoewel nergens in Europa een volledig verbod op het dragen van een boerka geldt, verbiedt een aantal landen wel het dragen van religieuze tekens in het publieke domein. Zo mogen op openbare scholen in Nederland en Vlaanderen geen religieuze symbolen worden gedragen. In Wallonië, Groot-Brittannië en Ierland hebben scholen de individuele vrijheid om het dragen van dergelijke symbolen te verbieden.

In andere Europese landen richt het verbod op religieuze uitingen in de publieke sfeer zich vooral op ambtenaren. Zo mogen politieagenten en rechters in Denemarken geen religieuze tekens dragen. Ook voor leraren in een aantal Duitse deelstaten en in Luxemburg geldt een dergelijk verbod. In Berlijn en Hessen geldt een boerkaverbod voor ambtenaren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer