België eerste land met boerkaverbod
Hoewel de discussie over een boerkaverbod in Frankrijk en Nederland eerder op gang kwam, wordt België donderdag vermoedelijk het eerste Europese land dat een verbod op aangezichtsbedekkende kleding officieel invoert.
Naar Belgische begrippen verliep de politieke discussie over een boerkaverbod opmerkelijk soepel. In een land waar politici al decennialang over elkaar heen buitelen als het om taalkwesties of gemeentelijke herindeling gaat, was men het snel eens over een wetsvoorstel om gezichtsbedekkende kleding landelijk te verbieden. Een parlementaire commissie keurde drie weken geleden het voorstel al unaniem goed; morgen zal naar verwachting de overgrote meerderheid van het parlement volgen.Een gemeentelijk verbod vond het parlement geen optie. Immers, iemand die in plaats A geheel gesluierd ongestraft de trein neemt, riskeert op de eindbestemming wellicht een boete omdat in die plaats toevallig wél een boerkaverbod geldt.
Die boetes liegen er niet om. Elke overtreding van het verbod levert een geldstraf van 250 euro op. Of veertien dagen cel.
Een letterlijk boerkaverbod behelst het wetsontwerp overigens niet. Het woord boerka komt zelfs in het voorstel niet eens voor. De wet voorziet in bestraffing van personen die in het openbaar kleding dragen „die het aangezicht geheel of gedeeltelijk bedekt”, zodat zij niet langer herkenbaar zijn.
Het woord boerka mag dan niet letterlijk in de tekst van het westvoorstel staan, het signaal naar radicaalislamitische elementen in de Belgische samenleving is duidelijk, aldus de Waalse MR-partij die het voorstel indiende. „Vrouwen kunnen zich nu bevrijden van een last die op hun schouders ligt.”
Zelf oppositiepartij Groen! steunt het voorstel. „Wij staan voor honderd procent achter het verbod”, zei Kamerlid Van Hecke. „Het is onaanvaardbaar dat mensen onherkenbaar rondlopen. De boerka is bovendien een teken van onderdrukking.”
Het argument dat mensen niet onherkenbaar over straat mogen, zal vermoedelijk de komende tijd een belangrijke rol in de juridische discussie over het Belgische boerkaverbod gaan spelen. Tegenstanders van het verbod hebben al verklaard dat het voorstel in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en met de scheiding van kerk en staat. België probeert die bezwaren te ondervangen met de stelling dat het dragen van gezichtsbedekkende kleding in strijd met de openbare veiligheid is.