Kaski brengt 600e rapport
Kaski, het enige onderzoeksbureau in Nederland dat religie als speerpunt heeft, heeft woensdag zijn 600e rapport uitgebracht.
Het rapport werd in Antwerpen –op feestelijke wijze– overhandigd aan de opdrachtgever. Het geeft een beschrijving van de maatschappelijke inzet van parochies in de Belgische stad.Kaski werd opgericht in 1946 – 64 jaar geleden. Aanvankelijk ging Kaski door het leven onder de naam Katholiek Sociaal-Kerkelijke Studiekring, vanaf 1947 als Katholiek Sociaal-Kerkelijk Instituut (KSKI). Dat werd al snel KASKI. Dat is nog steeds de naam, maar dan met één hoofdletter.
Van een instituut dat veel kerksociologisch onderzoek verrichtte voor de Rooms-Katholieke Kerk heeft Kaski zich ontwikkeld tot een bureau voor onderzoek en advies voor diverse kerkgenootschappen, maatschappelijke organisaties en overheid. Thema’s van onderzoek waren bijvoorbeeld dood en rouw, jeugd en levensbeschouwing, psychiatrie, maatschappelijke inzet, gemengde huwelijken en vrouwen in de kerk.
Al heel lang voert Kaski in opdracht van de Nederlandse bisschoppenconferentie de zogenoemde parochiestatistiek uit. Dat is een jaarlijks onderzoek waarin het aantal parochianen wordt geteld evenals het aantal kerkgangers en gegevens rond een aantal belangrijke kerkelijke gebeurtenissen, zoals doop, huwelijk en begrafenis. In de jaren 80 en 90 voerde Kaski een dergelijk statistisch onderzoek ook uit voor de Nederlandse Hervormde Kerk.
Sinds 1995 heeft Kaski een samenwerkingsverband met de Radboud Universiteit Nijmegen.