Binnenland

Onzekerheid over aswolk IJsland

Het Europese vliegverkeer is weer op gang gekomen. De situatie rond de IJslandse vulkaan wordt stabiel genoemd. Britse media maakten vanmorgen echter melding van een mogelijk nieuwe aswolk die gevolgen kan hebben voor de vliegvelden in Noord-Engeland.

Binnenlandredactie
20 April 2010 12:07Gewijzigd op 14 November 2020 10:22
Foto EPA.
Foto EPA.

Momenteel spuwen drie kraters van de Eyjafjallajökullvulkaan as en lava. „Hij is relatief kalm gebleven afgelopen nacht en de activiteit in de gletsjer is niet veranderd”, maakte de politie bekend.De IJslandse kustwacht is gisteren met deskundigen over de vulkaan gevlogen om de uitbarsting te bekijken. Volgens de politie is er nog steeds sprake van „aanzienlijke vulkanische activiteit.”

Uit de kraters stijgt nog altijd een aspluim op, maar die is kleiner en lichter dan in het begin, wat wijst op minder asdeeltjes. Een IJslandse meteoroloog liet weten dat de aswolk vanmorgen een hoogte van krap 5 kilometer had bereikt. Eerder was maximaal 11 kilometer gemeten.

Gisteren was er voor het eerst lava zichtbaar, sinds de uitbarsting vorige week begon. De lava werd tot zo’n 3 kilometer hoogte de lucht in gespuwd.

De 27 Europese verkeersministers besloten gisteren het luchtverkeer gedeeltelijk vrij te geven. De eerste vluchten gingen gisteravond naar Sjanghai, New York en Dubai.

Wegens een uitbarsting van de vulkaan medio vorige week was het vliegverkeer in een groot deel van Europa lamgelegd. De eruptie had een aswolk tot gevolg die gevaarlijk is voor vliegtuigmotoren.

Sterrenkundige Le Poole van de Sterrenwacht Leiden noemt de angst voor de aswolk een hype. Er was volgens hem sinds vrijdag al geen verhoogd risico meer voor vliegtuigen. „Dat kan elke wetenschapper met enige kijk op atmosferisch stof berekenen.” Volgens Le Poole is het „volkomen knettergek” wat er de afgelopen vijf dagen is besloten over de aswolk en de gevolgen daarvan.

Uit testvluchten bleek gisteren echter dat een aantal F-16’s van de NAVO schade aan de motoren heeft opgelopen nadat ze door de aswolk waren gevlogen. Aan de binnenkant van de motoren werden glasachtige afzettingen aangetroffen. De pilotenorganisatie ECA riep gisteren de autoriteiten ertoe op veiligheid voorrang te geven boven commerciële overwegingen.

In het luchtruim boven Nederland bevindt zich vrijwel geen vulkaanas meer. De vooruitzichten zijn volgens het KNMI gunstig. „Tot en met donderdag is er nog sprake van een noordwestelijke stroming, maar vanaf vrijdag draait de wind naar het zuidwesten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer