Plaats aswolk stemt overeen met modellen
De aswolk die na een vulkaanuitbarsting in IJsland boven Nederland hangt, bevond zich zondagavond op de plek die de modellen van het KNMI hadden voorspeld. Dat blijkt uit een testvlucht die gemaakt is met een met meetapparatuur uitgeruste Cessna Citation van het Nationaal Lucht– en Ruimtevaartlaboratorium (NLR).
De vlucht was bedoeld ter controle van de modellen die het KNMI gebruikt om de bewegingen van de aswolk te volgen, meldde het NLR maandag. Dat is van belang omdat de Nederlandse luchtvaartinstanties op grond van de berekeningen van het meteorologische instituut besluiten nemen over de afsluiting dan wel openstelling van het luchtruim voor commercieel vliegverkeer.Het laboratoriumvliegtuig is volgens het NLR over de aswolk gevlogen. Die lag zondagavond op drie kilometer hoogte boven Zuid–Nederland en had een wisselende dikte. De grenzen van de aswolk zijn goed zichtbaar. Dat is volgens het NRL belangrijk om te weten voor piloten als straks het luchtruim weer (gedeeltelijk) wordt opengesteld.
Er zijn in Europa nog weinig middelen om vulkanische stofwolken met grote precisie te meten en te volgen. Daarom worden vooral modellen gebruikt om de plaats en samenstelling van dergelijk wolken te bepalen. Er is evenmin regelgeving die bepaalt bij welke concentratie asdeeltjes het veilig wordt verondersteld om te vliegen en bij welke niet, aldus het NLR.