Buitenland

Meeste Amerikanen vertrouwen regering niet

WASHINGTON (AP) – Bijna tachtig procent van de Amerikanen heeft geen vertrouwen in de regering en heeft weinig hoop dat de enorme federale bureaucratie de problemen in het land kan oplossen. Dat blijkt uit een peiling van het Amerikaanse onderzoeksbureau Pew Research Center. Het vertrouwen van het publiek in de overheid is daarmee op een van de laagste niveaus in vijftig jaar tijd gekomen.

19 April 2010 14:04Gewijzigd op 14 November 2020 10:22

Uit de peiling blijkt dat slechts 22 procent van de Amerikanen de regering in Washington altijd of bijna altijd vertrouwt. Negentien procent zegt redelijk tevreden over het functioneren van de regering te zijn. Bijna de helft van de ondervraagden vindt dat de regering het dagelijks leven negatief benvloedt. Een meerderheid vindt dat Washington te groot en te machtig is en zich te veel bemoeit met zaken die alleen de plaatselijke of staatsautoriteiten zouden moeten aangaan.‘Het vertrouwen in de regering is zelden zo laag’, zei Andrew Kowhut, directeur van het Pew Research Center. ‘Deels is het verzet tegen (president Barack) Obama, maar er is nog veel meer aan de hand.’ ‘De politiek heeft de bron vergiftigd’, voegde hij daaraan toe.

Uit het onderzoek blijkt dat het nieuwe beleid van Obama, zoals de overheidssteun aan de autoindustrie en de hervorming van het zorgstelsel, deels de oorzaak is van het toegenomen wantrouwen in de regering. Maar de peiling liet ook een andere combinatie van factoren zien die de vijandigheid van het electoraat kan verklaren: de recessie die Obama erfde van zijn voorganger George Bush en de ontevredenheid over het Congres en politici in het algemeen.

De peiling illustreert de situatie waarin de Amerikaanse president en zijn Democratische partij zich nu bevinden. Zij doen er alles aan de meerderheid in het Congres te behouden in de verkiezingen van november, maar het wantrouwen in de politiek kan roet voor hen in het eten gooien. Analisten denken dat de Republikeinen kunnen profiteren van de verbittering die bij de Amerikanen heerst ten aanzien van Washington, hoewel de kiezers ook de Republikeinen verantwoordelijk houden voor de stilstand in het land.

‘Dit zou een wake–up call moeten zijn. Beide partijen hebben schuld’, aldus de Democratische senator Clair McCasskill. Ze wees op de ’onzin’ tijdens de verkiezingscampagnes, die er volgens haar toe leidt dat ’beloftes worden gedaan, maar niet worden nagekomen’.

De Republikeinse senator Scott Brown zei dat het duidelijk is dat Washington ’uit elkaar gevallen is’. ‘Er is te veel partijgekibbel waardoor we niet in staat zijn de problemen op te lossen die de bevolking wil dat we oplossen.’ Volgens Brown zal dit dan ook terug te zien zijn in de verkiezingsuitslag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer