Verkiezingen Sudan onordelijk
De eerste verkiezingen in Sudan in meer dan twee decennia voldeden niet aan de internationale eisen. Dat hebben internationale waarnemers zaterdag gezegd.
Bij de verkiezingen, die vijf dagen duurden en donderdag ten einde kwamen, werd voor een president gestemd, evenals voor een parlement, provinciale parlementen en gouverneurs. Een team van waarnemers van de Europese Unie zei echter dat aan de belangrijkste eisen van het verkiezingsproces niet is voldaan.Er ontbraken namen in stemregisters, stembenodigdheden werden niet gelijkmatig over het land verdeeld en er zijn gevallen van intimidatie van kiesgerechtigden gemeld. Dat zei het Belgische Europarlementslid Veronique de Keijser, hoofd van het EU-team.
Vooral in het olierijke zuiden waren volgens De Keyser veel gevallen van bedreiging en intimidatie van kiezers. De Belgische politica prees wel het enthousiasme van de stemmers en zei dat de oppositie vrij was om klachten te melden. De opkomst was circa 60 procent.
De voormalige Amerikaanse president Jimmy Carter, hoofd van een ander team van waarnemers, kwam tot dezelfde conclusie. „Het is te vroeg om al een definitief oordeel te kunnen vellen, maar het is duidelijk dat de verkiezingen niet hebben voldaan aan de eisen die gesteld worden aan ontwikkelde democratieën”, zei Carter op een persconferentie. „De verwachtingen van het volk zijn niet waargemaakt.”
Carter verwacht echter wel dat veel landen de uitslag aanvaarden „Mijn overtuiging is dat het merendeel van de internationale gemeenschap, in casu de regeringen, de uitkomst van de verkiezingen zal aanvaarden”, zei de Amerikaanse oud-president tegen journalisten in Khartoem.
Voorlopige uitslagen laten zien dat de huidige president Omar al-Bashir tussen 88 en 94 procent van de stemmen krijgt. De meesten van zijn uitdagers trokken zich echter vroegtijdig terug uit de race. Zij waren van mening dat het verkiezingsproces geloofwaardigheid ontbeerde en de overwinning van Al-Bashir al bij voorbaat vaststond.
Hoewel tegen Al-Bashir een internationaal aanhoudingsbevel is uitgevaardigd vanwege oorlogsmisdaden in Darfur, mag hij waarschijnlijk aan een nieuwe termijn beginnen. De definitieve uitslagen worden deze week verwacht.