Zaaien in Nazareth
Terwijl een Nederlander nog regelmatig „geen tijd” verkoopt, hangt de jeugd in Nazareth maar wat rond. In deze grootste Arabische stad van Israël is er bijna niets voor hen te doen. Een kans voor een christelijk activiteitencentrum, vindt ds. George Khalil. „We willen de jongeren iets bieden wat zinvol is. Niet alleen in deze tijd, maar ook voor de eeuwigheid.”
De voorganger van de kleine Christian Brethren Assembly in Nazareth is een week in Nederland, op uitnodiging van de stichting Steun werk George Khalil Emmaus. Doel is om het bouwproject voor een jongerencentrum in Nazareth –waar hij mee bezig is– bekendheid te geven en daarvoor fondsen te werven. Door heel Nederland vertelt ds. Khalil over de moeilijkheden en de mogelijkheden van het werk onder moslims in Nazareth.Het centrum waar ds. Khalil zich voor inzet, zal ongeveer 1,5 miljoen euro gaan kosten. Behalve een christelijke boekhandel en bibliotheek moeten er onder andere een koffieruimte, relaxhoek en pingpongtafel komen. „Van de Arabische bevolking is 66 procent onder de dertig”, zo licht de voorganger uit Nazareth toe. „Ze hebben in de stad vrijwel geen recreatiemogelijkheden. Daardoor gaan ze slechte dingen doen en een beetje waterpijp roken. Hun frustratie is een voedingsbodem voor opstootjes en religieus extremisme.”
Hoeveel beter is het dan om ze „op te porren” met het Evangelie. Dat is toch beter dan ze tot vandalisme te laten komen? vraagt de jongste nieuwsbrief van Emmaus Bible Ministries, de organisatie waarvan ds. Khalil directeur is. Een retorische vraag, voor hem. Het wachten is alleen nog op de juiste papieren. „Het land voor het te bouwen jeugdcentrum is al twee jaar geleden gekocht, maar de bouw moet nog beginnen. Corruptie is in Nazareth het dagelijks brood van de gewone man. Maar het is een kwestie van tijd, want echte problemen hebben de autoriteiten niet met ons centrum. God weet het goede moment en zal de problemen tot een oplossing brengen.”
De autoriteiten zijn dan wel niet tegen het centrum, toch kreeg ds. Khalil vijf jaar geleden regelmatig bedreigingen van moslimzijde. Hoe is de situatie nu? „Het echte geweld tegen ons is nu wel opgehouden. Als we zichtbare dingen doen, zoals folders uitdelen, dan worden de moslims vaak wel boos. Maar ze weten dat ze geen openlijk geweld kunnen gebruiken, want dat laat de Israëlische overheid niet gebeuren.”
Israël is toch ook niet zo welwillend ten opzichte van evangelisatie?
„Israël zegt: Je mag jullie Evangelie aan Arabieren brengen zo veel je wilt, als je maar niet aan ons als Joden komt. Ze weten dat christenen vredelievend zijn. Als alle moslims christen zouden worden, is dat dus beter voor hen, want dan zou het geweld afnemen. Maar evangelisatie onder Joden ligt voor hen heel anders: men is nog altijd van opvatting dat jood-zijn in religieuze zin en Jood-zijn in nationale zin onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Als een jood christen wordt, is hij geen Jood meer. Zulke bekeringen probeert men inderdaad te voorkomen.”
Dus richt de organisatie van ds. Khalil zich uitsluitend op de Arabischsprekende wereld. Behalve het geplande jongerencentrum is er om die wereld te bereiken ook een website, life-is-more.net. „Internet is nu eigenlijk ons belangrijkste middel om jongeren te bereiken. Zij weten daarmee om te gaan, hun ouders niet. Ze duiken er helemaal in en komen zo van alles tegen. Veel slechts natuurlijk, maar we hopen dat ze via onze site ook het Evangelie leren kennen. Inmiddels hebben in totaal al 3000 bezoekers een Bijbelcursus afgemaakt.”
Met internet is ook het gevaar dat jongeren door hun ouders betrapt worden veel kleiner, vervolgt de gedreven evangelist. „Een Bijbel proberen te verbergen gaat nog wel eens mis. Maar een site klik je gewoon weg; ouderen kunnen er dan niet meer achter komen, want ze hebben er veel minder verstand van. En we bieden van alles: van christelijke muziek en video’s tot persoonlijk e-mailcontact. Zo kunnen we hun vertellen over het offer van de Heere Jezus.”
De Nederlander van nu staat vreemd te kijken als hem verteld wordt dat hij een offer nodig heeft. Haakt uw boodschap bij moslims aan?
„Ja, absoluut. Ze kennen het offerfeest, het belangrijkste feest uit de islam, en weten daarom dat offers nodig zijn om schuld te verzoenen. Het offer van Abraham is een heel belangrijk aanknopingspunt. Daar ‘vangen’ we hen op. We vragen hun waarom Abraham zijn zoon uiteindelijk niet offerde. Dat is omdat Izak, of Ismaël zoals de Koran zegt, zelf zondig was en dus geen verzoening kon aanbrengen. En we vragen ook waarom er in het jodendom nu geen offers meer zijn, terwijl die er in het Oude Testament wel waren. Dat is omdat al die offers, ook die van Abrahams zoon, heenwezen naar het ene offer van de Heere Jezus. In Hem is de offerdienst vervuld. Dat is voor moslims een veelzeggende gedachte.”
Wel zijn moslims moeilijk te bereiken, omdat ze bijna „gehersenspoeld” zijn, zegt ds. Khalil. „Als de prediker in de moskee spreekt, moet iedereen luisteren. Telkens wordt er kwaadgesproken over het Westen, over Israël en ook over mijzelf. Er is geen mogelijkheid tot discussie, geen vrijheid om na te denken. Je moet het accepteren; zo werkt de islam.”
Voor een christen is het in zo’n omgeving niet makkelijk. „Als het ramadan is, moet ik ook vasten. Als ik in die tijd met eten of drinken op straat loop, bega ik een misdaad en zal de politie me oppakken. Intussen drinken sommige moslims in het geheim wel alcohol, als niemand het ziet. Anderen zijn wel serieus, maar met alleen ernstig zijn kom je niet in de hemel.”
Van het in december verschenen Kairosdocument heeft de voorganger uit Nazareth „wel eens gehoord”, maar voor zichzelf vindt hij het niet belangrijk. „Er zit een politieke smaak aan en met politiek houd ik me niet bezig. Wel maak ik me zorgen over de impact die het document op anderen heeft.
De vervangingstheologie betwist de Bijbelse waarheid vanwege nationale gevoelens. Onze gemeente gelooft dat God een plan heeft met Israël, zoals dat bijvoorbeeld in Romeinen 9 tot 11 staat. Nu is Israël nog zondig, maar de tijd zal komen dat het zich bekeert. Dat heeft God beloofd.”
Nieuws van vrede en eeuwig leven
lUit de jongste nieuwsbrief van Emmaus Bible Ministries: „Het is onze visie om kinderen en jongeren en hun familie te bereiken met het goede nieuws van vrede en eeuwig leven in Christus. Moslims maar ook naamchristenen willen waarschijnlijk geen kerkelijke evangelisatiebijeenkomsten bezoeken. De beste manier om hen te bereiken is door persoonlijk contact. (…) Onze visie is een plaats waar de jeugd kan relaxen in de koffiehoek, vrienden maken, sporten, pingpongen, de bibliotheek en boekwinkel gebruiken, meedoen aan spelavonden en christelijke muziekconcerten, lezingen volgen en debatteren. Als we bevriend zijn geraakt met de jongeren en beginnen met gesprek over geestelijke zaken, nodigen we hen uit voor kleinere Bijbelstudiegroepen om meer over het geloof te leren. (…) De Heere heeft deze specifieke visie in ons hart gelegd en we zien met verwondering dat het nu in gang is gezet. Hij heeft aan ons bevestigd dat dit Zijn wil is, door genadig te voorzien in wat nodig was voor de aankoop van een stuk land om dit centrum in Nazareth op te bouwen, op een zeer goed bereikbare locatie. (…) Zonder gebed kan dit project niet verdergaan.”
De nieuwsbrief is verkrijgbaar via info.nl@emmausnazareth.net.