Geen titel
SGP (III)
Als al die SGP-vrouwen die zo achter de SGP staan maar uit principe nooit gingen stemmen bij de komende verkiezingen nu eens wel gaan stemmen. Ze moeten nu eigenlijk wel actief meedoen, gelet op het vonnis van de Hoge Raad (RD 9-4). Dan krijgt de SGP misschien wel 3 of 4 zetels in de Tweede Kamer. Met dank aan de Clara Wichmannstichting.H. H. de Heus
Voorstraat 30
4054 MX Echteld
SGP (IV)
Als zeer tevreden lid van de SGP wil ik onze partij een tip geven inzake haar vrouwenstandpunt. Bepaalde vrouwenemancipatiegroeperingen hebben de SGP neergezet als een politieke organisatie die de vrouw discrimineert (RD 9-4). Volgens het hedendaagse gelijkheidsstreven is dat welhaast een ‘doodzonde’, die zelfs op de tafel van de Hoge Raad terecht is gekomen.
Ook ik als SGP’er word over deze zaak nogal eens aangesproken. En dan blijkt dat de algemene mening is: de SGP vindt dat de man een meerwaarde heeft ten opzichte van de vrouw. De vrouw heeft alleen maar het recht van het aanrecht. Een besturende taak komt de vrouw niet toe. Deze mensen probeer ik duidelijk te maken dat het de SGP niet gaat om discriminatie van de vrouw, maar om de oude, Bijbelse rolverdeling tussen man en vrouw. Een rolverdeling die vijftig jaar geleden nog volop gangbaar was in de samenleving. De man werkt buitenshuis (ook ’s avonds, in de kerkenraad en dergelijke) en zorgt voor het inkomen. De vrouw heeft tot taak het besturen van het gezin. En dat is een zeer verantwoordelijke en zware bestuurstaak, zie Spreuken 31. Op deze manier halen we de hele discussie uit de discriminatiesfeer en hevelen we die over naar een christelijk-politiek bestuursstandpunt van onze partij. Ik denk dat de SGP-vrouwen het hiermee wel eens zullen zijn. Het besturen is dus een gelijkwaardige taak van zowel man als vrouw, alleen op verschillend terreinen.
Op deze wijze heb ik diverse kritische vraagstellers kunnen overtuigen van de vrouwvriendelijkheid van de SGP.
Ing. B. S. van der Bijl
Het Zwanevlot 211
7206 CL Zutphen
SGP (V)
Waar maakt ze zich druk om, Kathalijne Buitenweg van het Proefprocessenfonds Clara Wichmann (RD 10-4). Arme SGP-vrouwen, wat hebben ze het toch zwaar, en dat anno 2010, moet toch niet kunnen. Opmerkelijk trouwens, dat in heel deze discussie geen enkele SGP-vrouw in beeld komt, terwijl het nota bene om háár gaat. Heeft Buitenweg zich wel eens afgevraagd of die vrouwen nu echt zo om haar steun staan te springen? Wij SGP-vrouwen hebben haar hulp helemaal niet nodig. Hoogste tijd dus om ook eens wat van ons te laten horen!
We leven gelukkig in een land waar zowel man als vrouw zelf mag kiezen bij welke partij men wil behoren. De keuze die vrouwen voor de SGP maken, betekent vanzelf dat ze het ook eens zijn met haar grondbeginselen. Anders kies je simpelweg wat anders, keus zat tegenwoordig. Waarover dan die commotie? Zien ze ons soms als onmondige, onderdrukte vrouwen, met een dictator als man? Klinkclara onzin! Als Buitenweg zich ook maar iets in de leefwereld van deze vrouwen had verdiept, had ze zich alle moeite kunnen besparen. Trouwens, stel dat de SGP wordt gedwongen vrouwen op haar lijst te zetten, op wie moeten zij dan stemmen die het hier niet mee eens zijn? Dat is pas discriminatie! De vraag is of het Clara Wichmannfonds echt zo begaan is met het ‘lot’ van deze vrouwen, of dat het hele proces voortkomt uit irritatie over en afkeer van een behoudende, stabiele partij, die de Bijbel boven hun feministische ideeën stelt. Helaas voor jullie, Clara Wichmannen, staan wij SGP-vrouwen achter het feit dat God in de Bijbel deze taak aan onze mannen heeft toevertrouwd. De taken die God voor ons bestemt, zijn zo divers en uitdagend, daar hoeft geen verkiezingslijst bij. Kathalijne, rechtbank, politieke partijen… jullie kunnen je tijd, energie en geld beter besteden in deze spannende economische tijden. Daar zijn wij vrouwen én de rest van Nederland echt meer mee gebaat.
Yvonne Opschoor
Heemraadhof 12
2922 CK Krimpen a/d IJssel
Poolse president
Langzamerhand wordt zondagsontheiliging gewoon gevonden. Er zijn nu eenmaal zaken die moeten kunnen. Een begrafenis op de dag des Heeren van een bevriend staatshoofd moet in de huidige tijd bijgewoond kunnen worden. Of is het zo niet?
Is het Woord des Heeren ook vandaag nog onze norm? Daniël wist wie hij het meest diende: niet de Perzische heerser, maar de God Israëls! Het is met droefheid als we zien dat het voorpaginanieuws is dat kroonprins en premier bij de begrafenis in Krakau zullen zijn. Commentaar ontbreekt. „O land, land, land! hoor des Heeren Woord.”
H. J. Manhave
Postbus 2096
3440 DB Woerden