Consument

Dagje dierentuin: wie niet rijk is moet slim zijn

„Breedlipneushoornvrouw Kwanzaa is maandagnacht in het Arnhemse dierenpark Burgers’ Zoo bevallen van een kerngezond mannetje. Het dier weegt bij de geboorte al ruim 50 kilo en is Dozer genoemd, vanwege zijn gelijkenis met een kleine bull­dozer.”

tekst Christine Stam-van Gent
16 April 2010 17:07Gewijzigd op 14 November 2020 10:21

Geboorte­berichtjes als bovenstaande lees je momenteel niet alleen op de website van Burgers’ Zoo. Het voorjaar is een prima tijd om een kraambezoek af te leggen bij een van Neerlands vele dierentuinen. Wie dat wil, moet wel zijn porte­monnee trekken.Neem een gezin: vader, moeder en drie kinderen van twee, zes en tien jaar oud. De jongste mag vrijwel gratis alle dierentuinen in, een kaartje voor de middelste kost al snel 16 euro en de oudste doet mee met het volwassenentarief van gemiddeld 19 euro. Tel daar een parkeerkaart bij op van zo’n 6 euro en je komt op een totaalbedrag van rond de 80 euro. Dat is niet mis, als er ook nog eens benzinekosten bij komen en het verboden blijkt te zijn om binnen de dierentuinhekken je eigen boterhammetjes op te eten.
Worden wij Hollanders eigenlijk niet gigantisch opgelicht, vraag je je verbijsterd af, als je ter vergelijking de tarieven van Duisburg Zoo opzoekt. Net over de grens blijkt een gezinsdagkaart –waarom kennen we die in dit land niet?– voor twee ouders met maximaal drie van hun kinderen in de leeftijd van 3 tot 17 jaar ten hoogste 32 euro te kosten. En daarvoor mag je ook nog eens het ”Delphinarium” in. Vanwaar dit verschil?

Dat heeft veel met subsidie te maken, zegt Robin de Lange, directeur van Ouwehands Dierenpark in Rhenen. „In Duitsland heb je stadsdieren­tuinen, die zwaar worden gesubsidieerd. In Nederland geldt dat alleen voor Artis en Blijdorp. Voor de rest zijn het
particuliere instellingen die uit eigen middelen gefinancierd moeten worden, onder andere dus uit de toegangsgelden.”

Waarom de toegangsprijzen van Artis en Blijdorp dan niet veel lager zijn dan die van de rest, blijkt een vraag waar moeilijk antwoord op te krijgen is. Misschien wordt het geld gestoken in aantrekkelijke acties. Bij Artis bijvoorbeeld betalen studenten van de Universiteit van Amsterdam, de Vrije Universiteit en de Hogeschool van Amsterdam slechts 2,50 euro entree op vertoon van hun collegekaart.

„Maar wat is nu eigenlijk duur”, zegt De Lange. „Vergelijk het met een avondje uit. Bij ons kun je de hele dag genieten. Wij investeren veel in het vernieuwen van onze dierentuin. Je moet ieder jaar weer iets leuks bedenken om mensen te blijven trekken.”
We mogen ons in Nederland dan scheel betalen aan de dierentuin, maar dan heb je het ook ergens over, zegt Bas Lukkenaar van Burgers’ Zoo in Arnhem. „Nederlandse dierentuinen lopen absoluut voorop. Andere landen nemen een voorbeeld aan ons.”

Nederlandse diergaardes blinken uit in zorg voor het dier; dat het in een natuurlijke omgeving kan leven, dat het het juiste voedsel krijgt. „We hebben hier in Arnhem een woestijn nagebouwd, we hebben een Oost-Afrikaanse savanne. In Duitsland bijvoorbeeld zie je met name in kleinere parken toch meer hekken en beton, het is er allemaal wat kleiner en hokkeriger.”

Burgers’ Zoo is een familiebedrijf –ooit begonnen als een uit de hand gelopen hobby van Johan Burgers, die fazanten verzamelde– dat het zonder steun van de overheid moet doen. „Wie kwaliteit wil, maakt hoge kosten. Denk alleen al aan het trainen en inplannen van mede­werkers, of aan het specialistische voedsel van veel dieren. Daarbij zijn we ideologisch en geven we 200.000 euro per jaar uit aan natuurbescherming.”

Lukkenaar begrijpt volkomen dat vooral grotere gezinnen krom kunnen liggen voor een dagje dierentuin. „Daarom mogen mensen bij ons gerust hun eigen picknickmand meenemen.”

Wie niet rijk is, kan op meer dan één manier slim zijn. Kaartjes online bestellen scheelt bij sommige dierentuinen 1 euro per persoon. DierenPark Amersfoort accepteert ter betaling ook Rocks’-cheques, te sparen bij Super de Boer. Deze supermarkt deelt ook regel­matig dierentuinvouchers uit, die recht geven op 10 euro korting per entreebewijs bij zes deelnemende dierentuinen. Mits je tijdig verzilvert en reserveert op internet.

En verder is het geen gek idee om gewoon een dagje Duitsland doen. „Bij ons mogen mensen gerust hun eigen picknickmand meenemen”


Gezinsabonnement
Fervente dierentuinbezoekers doen er goed aan zich te bezinnen op een (gezins)abonnement, dat door de meeste dierentuinen wordt aangeboden en dat je er met twee à drie bezoeken al uithaalt. Ouwehands Dierenpark in Rhenen lijkt de gunstigste voorwaarden te hebben. Een jaarabonnement kost 48,50 euro per persoon. Een gezin betaalt maximaal 194 euro, ongeacht het aantal kinderen. En als klap op de vuurpijl hoef je geen parkeergeld meer te betalen.

Diergaarde Blijdorp in Rotterdam biedt naast een gezinsabonnement (165 euro voor twee ouders en inwonende kinderen van 3 tot 17 jaar) zelfs een groot­ouderabonnement aan. Twee grootouders en vier ‘vaste’ kleinkinderen in de leeftijd van 3 tot 17 jaar kunnen desgewenst elke dag samen naar de dierentuin voor 165 euro per jaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer