Steun aan Grieken krijgt steeds meer vorm
De voorwaarden voor financiële steun aan Griekenland worden op korte termijn verder uitgewerkt. Maandag landt een delegatie van de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Athene voor onderhandelingen met de Griekse regering.
Dat bevestigde het Griekse ministerie van Financiën donderdag.Een woordvoerder van het ministerie benadrukte dat nog geen verzoek is ingediend om de hulp in werking te stellen. Volgens IMF-topman Dominique Strauss-Kahn openen de experts „de discussie met de Griekse autoriteiten over het beleid dat de basis kan leggen voor meerjarige financiële steun door het fonds.”
De onderhandelingen moeten een vervolg geven aan het akkoord over hulp aan Griekenland, dat de regeringsleiders van de eurolanden afgelopen zondag sloten. Zij spraken af de Grieken van noodkredieten te voorzien, als het land daarom vraagt. De Grieken moeten dan echter ook aankloppen bij het IMF en zich onderwerpen aan de voorwaarden die het fonds aan hulp stelt.
Na de toezegging van de eurolanden zondag leek Athene weer op de kapitaalmarkt terecht te kunnen om zijn schulden te financieren, maar inmiddels is de rente die het daar moet neertellen opnieuw opgelopen. De financiële markten reageerden licht positief op de berichten van donderdag. Het verschil tussen de rente die de Grieken betalen en het tarief dat Duitsland daarvoor moet betalen, daalde tot 3,96 procentpunt.
Volgens een woordvoerder van het IMF wordt volgende week onder meer onderhandeld over de hoogte van de financiële steun. Verwacht wordt dat het fonds 10 tot 15 miljard euro bij zal dragen, naast het bedrag van 30 miljard euro dat de eurolanden bereid zijn de Grieken in eerste instantie te lenen.
De Tweede Kamer steunt de EU-plannen om het noodlijdende Griekenland 30 miljard euro te lenen, als de Griekse regering daar om vraagt. In een debat donderdag steunde een overgrote meerderheid in de Kamer demissionair minister De Jager van Financiën. De eurolanden dragen naar rato bij aan de lening. Voor Nederland komt dat neer op 1,8 miljard euro.
De VVD was in haar steun aan De Jager het voorzichtigst. Kamerlid Weekers is vooral bang dat er een precedentwerking uitgaat van de EU-hulp aan Griekenland en dat kwakkelende economieën als Spanje en Portugal zich ook zullen melden. „We kunnen niet de schuldenlast van heel Zuid-Europa op onze nek nemen.”
Andere Kamerleden wezen erop dat de gang van Griekenland naar het IMF al afschrikwekkend genoeg is en beslist geen aanlokkelijk voorbeeld. „Het IMF neemt gewoon je beleid over. Ik denk dat andere landen hierdoor wakker zijn geschrokken”, aldus GroenLinks Kamerlid Vendrik.
De Jager verdedigde het EU-besluit. De gevolgen voor de financiële stabiliteit en daarmee ook voor de Nederlandse belastingbetaler zijn volgens De Jager veel groter als de EU Griekenland niet zou helpen. Bovendien loopt het IMF voorop. „Zij hebben een noodloket, wij hebben er een loket bij gezet.”
Eurolanden kunnen niet worden gedwongen mee te doen, maar De Jager verwacht niet dat iemand wil achterblijven. Griekenland helpen en tegelijk streng aanpakken is volgens De Jager de beste methode om de problemen op te lossen. „Het beste recept is tough love. Dat houdt in dat je je geliefde harde eisen kunt stellen.”