Antillen beleven ’historisch moment’
DEN HAAG (ANP) – De Nederlandse Antillen (Sint Maarten, Curaçao, Bonaire, Sint Eustatius en Saba) houden op als land te bestaan. Voorafgaande aan de stemmingen over de nieuwe staatkundige verhoudingen in de grote zaal van de Tweede Kamer sprak de Antilliaanse premier Emily de Jongh–Elhage donderdag van een ’voor de Antillen zo belangrijke dag, een historisch moment’.
De eilanden krijgen op 10 oktober een nieuwe status, aldus de minister–president. Sint Maarten en Curaçao worden zelfstandige landen binnen het Koninkrijk, net als Aruba al langer is. De BES–eilanden (Bonaire, Sint Eustatius en Saba) worden een soort Nederlandse gemeenten.Maar de Antilliaanse bevolking hecht nog altijd grote waarde aan de historische banden binnen het koninkrijk, zei ze. Er komen nieuwe kansen voor samenwerking, die nu wettelijk een nieuwe basis krijgen, aldus De Jongh. „Misschien was het doorsnijden van oude banden daarvoor wel nodig".
Ze noemde de overgang een complex proces, maar „We zullen erin slagen. Het einddoel is nu in zicht". Ze rekent op een goede samenwerking op basis van gelijkwaardigheid. „Namens de bevolking van de Nederlandse Antillen: Leve het koninkrijk!"
De BES–eilanden houden een intensieve band met Nederland en de bewoners van de eilanden krijgen kiesrecht voor de Tweede Kamerverkiezingen. Curaçao en Sint Maarten hebben een eigen parlement.