Kerk & religie

Paus praat op Malta mogelijk over misbruik

Paus Benedictus XVI laat komend weekeinde de beslommeringen in het Vaticaan achter zich voor een bezoek aan het eiland Malta in de Middellandse Zee. In weinig landen is zo’n groot deel van de bevolking (94,4 procent) rooms–katholiek. De kans bestaat dat de kerkleider spreekt met slachtoffers van seksueel misbruik door geestelijken, hoewel dat geen onderdeel van het programma uitmaakt.

ANP
15 April 2010 16:04Gewijzigd op 14 November 2020 10:20
VALLETTA – Paus Benedictus XVI laat komend weekeinde de beslommeringen in het Vaticaan achter zich voor een bezoek aan het eiland Malta in de Middellandse Zee. Foto EPA
VALLETTA – Paus Benedictus XVI laat komend weekeinde de beslommeringen in het Vaticaan achter zich voor een bezoek aan het eiland Malta in de Middellandse Zee. Foto EPA

Slachtoffers van seksueel misbruik hadden dinsdag een „emotionele" ontmoeting met aartsbisschop Paul Cremona van Malta. Zij hebben om de ontmoeting met de paus verzocht. De woordvoerder van het Vaticaan heeft erop gewezen dat het programma „al erg vol" is, maar hij sloot een gesprek tussen Benedictus en slachtoffers van misbruik niet uit. Sinds de kerk op Malta in 1999 een commissie instelde om beschuldigingen over misbruik van minderjarigen door geestelijken te onderzoeken, hebben zich verscheidene slachtoffers gemeld. 45 priesters zijn van misbruik beschuldigd. Bijna de helft van de beschuldigingen bleek volgens de kerkleiding ongegrond te zijn.Een van de slachtoffers, Lawrence Grech, zei na de ontmoeting met Cremona op de televisie dat „hij niet had verwacht dat de aartsbisschop zo nederig zou zijn". Hij hoopt dat de paus persoonlijk tegenover hem en anderen zijn excuses maakt. „Wij willen de paus een paar minuten ontmoeten om ons te helpen te genezen en van dit trauma af te komen", aldus Grech.

Deze week kwam het Vaticaan opnieuw onder vuur te liggen, nadat kardinaal–staatssecretaris Tarcisio Bertone een verband had gelegd tussen pedofilie en homoseksualiteit. Zo noemde de Franse regering de uitlatingen „volstrekt onaanvaardbaar". De kerkleiding nam echter geen afstand van de woorden van de tweede man van het Vaticaan.

De aanleiding voor de reis van Benedictus is dat het 1950 jaar geleden is dat de apostel Paulus op weg naar Rome schipbreuk zou hebben geleden aan de noordelijke kust van Malta. Op een van de twee onbewoonde St. Paul’s–eilanden, waar de apostel in het jaar 60 zou zijn aangekomen, staat een 12 meter hoog standbeeld van de apostel. Volgens de Handelingen der Apostelen uit het Nieuwe Testament bleef Paulus drie maanden op Malta.

De paus bezoekt zaterdag na een beleefdheidsbezoek aan president George Abela de St. Paulusgrot in Rabat in het centrum van Malta. Zondag gaat Benedictus voor in een eucharistieviering in de open lucht in Floriana, net buiten de hoofdstad Valletta. Daarbij worden ongeveer 50.000 gelovigen verwacht.

Van de 443.000 Maltezen zijn er 418.000 rooms–katholiek. De invloed van de kerk in het onderwijs en de gezondheidszorg is groot. Volgens gegevens van het Vaticaan beheren de kerk en religieuze ordes en congregaties 54 basisscholen en 24 middelbare scholen. Ook vele verzorgingshuizen en weeshuizen staan onder beheer van de kerk.

Tegenstanders van het bezoek van Benedictus hebben vorige week Hitlersnorretjes getekend op affiches met de beeltenis van de uit Duitsland afkomstige Benedictus.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer