Binnenland

Overheid verliest gros personeel

Zeven op de tien mensen die nu in het onderwijs of bij de overheid werken, zijn daar in 2020 vertrokken. In drie op de tien gevallen is dat het gevolg van pensionering.

Binnenlandredactie
15 April 2010 09:36Gewijzigd op 14 November 2020 10:20
Veel ambtenaren zullen in 2020 hun auto van de zaak niet meer gebruiken. Foto ANP.
Veel ambtenaren zullen in 2020 hun auto van de zaak niet meer gebruiken. Foto ANP.

Het wordt moeilijk om voldoende en geschikte opvolgers te krijgen. Continuïteit en kwaliteit van onderwijs en overheidsdiensten komen in het gedrang als er niet nu al maatregelen worden bedacht en getroffen.Dat blijkt uit de gezamenlijke toekomstverkenning van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, het Verbond Sectorwerkgevers Overheid (VSO) en de Samenwerkende Centrales van Overheidspersoneel (SCO). Staatssecretaris Bijleveld (Binnenlandse Zaken) stuurde het stuk woensdag naar de Tweede Kamer.

In het onderwijs en bij de overheid werken bijna 1 miljoen mensen. Het gaat onder andere om leraren, politieagenten, gevangenisbewaarders en ambtenaren. Doordat velen van hen vertrekken, verdwijnt veel kennis en ervaring, zo wordt gevreesd. Met name het feit dat velen met pensioen gaan, is een probleem.

Vooral in het onderwijs wordt het moeilijk om geschikte mensen terug te krijgen. Maar ook bij politie en defensie en in het openbaar bestuur ontstaan bij ongewijzigd beleid binnen vier jaar al knelpunten, stellen de onderzoekers.

Oplossingen zoeken wordt volgens hen een complexe zaak. Werkgevers bij de overheid en in het onderwijs moeten als gevolg van de economische crisis uitgaan van krappere budgetten. Er moet echter voorkomen worden dat noodzakelijke kortetermijnmaatregelen de problemen op langere termijn verergeren, benadrukken de onderzoekers in de toekomstverkenning.

„Bezuinigingen kunnen tot gevolg hebben dat er een tijd lang geen ruimte is om nieuwe mensen aan te nemen. Dit komt neer op een verdere vergrijzing van het personeelsbestand bij de overheid en in het onderwijs.” Doordat er minder mensen worden aangenomen, kan er verstarring en een gebrek aan vernieuwing ontstaan.

Bezuinigingen die leiden tot minder ruimte voor loonsverhogingen, verergeren (dreigende) personeelstekorten. Het onderwijs en de overheid kunnen door bezuinigingen namelijk minder concurreren met sectoren die aan werknemers hogere salarissen bieden.

De werknemers in de publieke sector maken zich zelf ook zorgen over de bezuinigingen en de vergrijzing. Dat blijkt uit een enquête die het ministerie van Binnenlandse Zaken dit jaar hield onder 7000 onderwijzers, agenten, rechters en ambtenaren. De werknemers vrezen dat er minder geld beschikbaar komt voor hun organisatie. Ook constateren ze dat de gemiddelde leeftijd onder hun collega’s omhooggaat en dat er velen van hen de komende jaren met pensioen gaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer