Plan voor energie uit Rijssens afval
Een samenwerkingsverband van ondernemers, het Waste Consortium Rijssen (WCR), heeft vergaande plannen voor de bouw van een milieuvriendelijke energiecentrale in Rijssen.
Dat lieten de initiatiefnemers woensdag weten. Het Waste Consortium Rijssen bestaat uit Ten Brinke Recycling en de Van Dam Groep uit Rijssen en Eurocore Holding uit Tuk (Overijssel).De installatie verwerkt afvalstoffen bij zeer hoge temperaturen tot gas en warmte en levert zo genoeg energie voor circa 10.000 huishoudens. Dit proces is een milieuvriendelijk alternatief voor het storten van afval. De installatie, die 30 miljoen euro kost, levert ongeveer 25 banen op. Zodra de gemeente groen licht geeft kan het project van start.
Behalve voor de nieuwe installatie zijn er plannen voor het opzetten van een kenniscentrum op het terrein van Ten Brinke om de nieuwe technieken verder te verspreiden en personeel op te leiden.
Beoogde locatie van de installatie is het terrein van Ten Brinke Recycling aan de Morsweg. De vuilvergasser is een zogenaamde High Temperature Conversion of Waste-installatie (HTCW). „Het gaat om een uniek procédé waarbij afval wordt omgezet in gas en warmte”, aldus Victor van der Lee, woordvoerder van WCR.
De installatie is een soort oven, waarin door gebruik van pure zuurstof een temperatuur van 2500 graden Celsius bereikt kan worden. Daardoor is er geen sprake van verbranding maar van vergassing van de afvalstoffen. Dit levert geen uitstoot op, maar wel warmte en gas. Dit gas is te leveren aan het aardgasnet of om te zetten in elektriciteit, methanol of dieselolie.
„De hoeveelheid opgewekte energie is zo groot dat er jaarlijks een middelgrote stad als Rijssen mee van energie is te voorzien”, zegt van der Lee. Bovendien gaat het verbruik van fossiele brandstof omlaag, evenals de uitstoot van broeikasgassen. „De C02-uitstoot tijdens het proces is nul.”