Brussel verbiedt ABN Amro ‘prijsvechten’
BRUSSEL (ANP) – Zolang het nieuwe ABN Amro afhankelijk is van de staat, mag de bank van de Europese Commissie niet agressief concurreren op prijs. Dit blijkt uit een recent gepubliceerde brief van de commissie aan de Nederlandse overheid.
De commissie heeft in februari voorlopige goedkeuring gegeven aan een kapitaalinjectie van 6,9 miljard euro die de overheid heeft gedaan in ABN Amro. Brussel vreest dat de steun leidt tot verstoring van de concurrentieverhoudingen. Daarom moet de bank zich onthouden van prijsleiderschap voor een groot deel van zijn producten.In een reactie liet ABN Amro weten de beschikking te kennen en erover overleg te hebben gehad met de commissie. „Wij zullen de maatregel volledig blijven naleven. Vooralsnog verwachten we geen aanpassingen in ons prijsbeleid", aldus de bank.
De maatregel is vergelijkbaar met een maatregel die ook bank en verzekeraar ING vorig jaar kreeg opgelegd van Brussel. ING, dat twee keer staatssteun heeft gekregen, mag op een groot deel van de markten waar het actief is, ook niet de scherpste prijs hebben. Als ING onbedoeld de goedkoopste partij is, moet het concern zijn prijs aanpassen.
Op het hoogtepunt van de financiële crisis in het najaar van 2008 nationaliseerde de staat de Nederlandse delen van Fortis. Daarbij kreeg de overheid onder meer ABN Amro en Fortis Bank Nederland in handen. Deze banken zijn onlangs gefuseerd en gaan verder als een grote Nederlandse bank onder de naam ABN Amro.
Binnen de bankenwereld bestaat bij de niet door de staat gesteunde banken de angst dat de concerns die wel staatssteun hebben gehad, een concurrentievoordeel hebben. Bij de nationalisatie in 2008 bedong het ministerie van Financiën al dat de overgenomen concerns zich eraan committeerden geen voordeel te halen uit de staatsdeelneming.