Kamer: Gepensioneerden mogen in fondsbestuur
DEN HAAG (ANP) – Een meerderheid van de Tweede Kamer wil gepensioneerden het recht geven op een zetel in het bestuur van bedrijfstakpensioenfondsen om hun meer invloed op het beleid te geven. Dat blijkt uit een wijzigingsvoorstel van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt dat hij dinsdag met steun van PvdA en ChristenUnie heeft ingediend op een initiatiefwetsvoorstel van VVD en D66.
VVD en D66 hebben een wetsvoorstel gemaakt, waarin staat dat gepensioneerden altijd vertegenwoordigd moeten zijn in het bestuur. Omtzigt wil dat niet per definitie regelen, maar ouderen de keuze geven: of in het bestuur plaatsnemen naast de huidige werkgevers- en werknemersvertegenwoordigers, of zitting nemen in een versterkte deelnemersraad.
Zijlstra
VVD-Kamerlid Halbe Zijlstra zei weinig verbetering te zien in de medezeggenschap. In het voorstel van Omtzigt zouden ouderen maar recht hebben op één zetel in het bestuur, terwijl het wetsvoorstel van de liberalen met D66 een evenredige deelname regelt van werkgevers, vakbonden en gepensioneerden.
De CDA’er noemt zijn amendement een eerste stap in de versterking van de medezeggenschap en deskundigheid in de fondsen voor de oudedagsvoorziening. Daarbij wees hij op mogelijke hervormingen van het pensioen in reactie op adviezen van commissies onder leiding van Kees Goudswaard en Jean Frijns die hebben gekeken naar de toekomst en (beleggings)risico’s van fondsen.
Zo heeft minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) al gepleit voor meer deskundigheid in het bestuur. Ook heeft hij voor versterking van de medezeggenschap geopperd de deelnemersraad met het verantwoordingsorgaan samen te voegen.
Pensioen
Volgens Omtzigt is nu met de economische crisis breder draagvlak nodig voor maatregelen die fondsen moeten nemen om pensioenen zeker te stellen voor de toekomst. „De crisis heeft een fundamenteel probleem blootgelegd in het bestuur van pensioenfondsen. Ze zijn te smal samengesteld en bezitten in een aantal gevallen te weinig kennis."
Met PvdA-Kamerlid Patricia Linhard vindt Omtzigt dat naast gepensioneerden ook jongeren en vrouwen in versterkte deelnemersraden goed vertegenwoordigd moeten worden. Deze raden zouden niet alleen adviesrecht moeten hebben, maar ook instemmingsrecht moeten kunnen krijgen. Daartoe diende Omtzigt een motie in naast zijn amendement.