Voetbalgeweld
Tien pelotons van de mobiele eenheid, samen 500 man, nog eens 500 platte blauwe petten, bereden politie, aparte aanhoudingseenheden, waterkanonnen en hondenteams brengt de politie in stelling om zondag de finalewedstrijd in Rotterdam in goede banen te leiden. Alsof de Maasstad een inval van een vijandige mogendheid verwacht.
Als ze eerlijk is, staat de korpsleiding ondanks alle voorzorgmaatregelen met het zweet in de handen. Voetbalsupporters roepen op internet op de havenstad „net als in 1940” plat te gooien. De Amsterdamse relschoppers kennen geen genade tegenover hun Rotterdamse rivalen. En dan zijn er ook de hooligans uit Rotterdam zelf, die vorige zomer in Hoek van Holland zorgden voor rellen. Zij kunnen vrij naar het stadion gaan omdat ze uitgerekend voor de meest risicovolle wedstrijd geen stadionverbod hebben gekregen. Kortom, ondanks de zware maatregelen die de overheid neemt, smeult de lont al in het kruitvat.Dat supporters nergens voor terugdeinzen, bleek ook dinsdagavond toen een bus met voetbalspelers uit Twente vanaf een viaduct met stenen werd bekogeld. Voetballen, dat ooit begon als een leuk potje balletje trappen, is verworden tot oorlog. Er zijn groepen supporters die bewust uit zijn op rellen. Zij slagen er bovendien in een broeierige sfeer te creëren waarin ze honderden minder relbeluste voetbalfans meeslepen.
Het is werkelijk onbegrijpelijk dat verantwoordelijke bestuurders zich nog inspannen om dergelijke evenementen door te laten gaan. Iedereen vreest voor volgende week zondag het ergste, maar desondanks wil de burgemeester van Rotterdam de wedstrijd niet verbieden. Sterker, eerdergemaakte afspraken tussen Rotterdam en Amsterdam om groepen supporters uit te sluiten, worden terzijde geschoven. Relbeluste fans van beiden clubs zijn aanwezig. Dat is de kat op het spek binden.
Er is maar één oplossing: elke wedstrijd die risicovol lijkt zonder pardon verbieden. Natuurlijk zal een deel van de voetballiefhebbers dat de autoriteiten kwalijk nemen. Maar een groter deel van de bevolking zal begrip hebben voor zo’n besluit.
Zeker ook als men ook nog eens bedenkt hoe hoog de kosten zijn van de veiligheidsmaatregelen die worden genomen. Ook al wordt er geen lantaarnpaal vernield of vuilnisbak in brand gestoken, dan zijn er al miljoenen uitgegeven om dit feestje met de potentie van een veldslag in goede banen te leiden. Dat is in deze economisch slechte tijden niet verantwoord. En uiteindelijk draait de belastingbetaler daar voor op.
Binnen de politiek zijn er stemmen om de kosten voor orde en veiligheid rond voetbalwedstrijden te verhalen op de voetbalorganisatie. Eigenlijk is dat niet meer dan logisch.
De KNVB, de koepel van voetbalverenigingen, ziet die bui ook hangen. Om te voorkomen dat ze de rekening krijgt gepresenteerd, overweegt ze nu bij risicovolle wedstrijden de fans van de gastclub niet meer toe te laten. Kennelijk is de voetbalbond gevoeliger voor pijn in de portemonnee dan voor de reeds lang bestaande roep om krachtig op te treden tegen relschoppende voetbalfans.