Buitenland

Vrouwen bij wet in politiek

In veel landen is bij wet een minimumgrens vastgesteld voor het aantal vrouwen op kieslijsten en/of in het parlement.

Buitenlandredactie
14 April 2010 09:58Gewijzigd op 14 November 2020 10:19

EuropaBinnen Europa gelden er quota voor vrouwen in de politiek in onder meer België, Luxemburg, Frankrijk, Spanje, Portugal, Kroatië, Bosnië-Herzegovina en Italië. In veel landen hebben partijen zich bovendien vrijwillig onderworpen aan een minimumaantal vrouwen op de lijst. De quota gelden op verschillende niveaus en kennen verschillende ondergrenzen.

In België en Italië moet bijvoorbeeld ten minste 20 procent van de zetels in het parlement en 25 procent van de zetels op lokaal niveau door vrouwen ingenomen worden. In Frankrijk moet de helft van de personen op de kandidatenlijsten voor de verkiezingen vrouw zijn. Partijen die zich daarin niet schikken, kunnen een boete tegemoet zien. Overigens bestaat het Franse parlement nog altijd voor slechts 18 procent uit vrouwen, en de Nederlandse Tweede Kamer voor 41 procent.

Amerika

In de jaren negentig namen elf Zuid-Amerikaanse landen wetgeving aan over vrouwen op de kandidatenlijsten voor de verkiezingen. Argentinië kwam als eerste met een quotum van 30 procent en heeft het aantal vrouwen in het parlement sindsdien zien toenemen tot 42 procent.

De andere tien Latijns-Amerikaanse landen hanteren quota voor de kandidatenlijsten van tussen de 20 en 40 procent, overigens niet altijd met evenveel succes als in Argentinië. In Brazilië werd het quotum in 2000 verhoogd van 25 naar 30 procent, maar toch bestaat het Braziliaanse parlement nog altijd voor niet meer dan 9 procent uit vrouwen.

De Verenigde Staten kennen geen quota. In het Congres zitten momenteel 70 vrouwen op een totaal van 435 leden, wat neerkomt op een kleine 17 procent. Voor het Huis van Afgevaardigden en de Senaat gelden vergelijkbare percentages.

Afrika en Azië

Met neme in Oost-Afrika kennen veel staten gereserveerde zetels voor vrouwen, zoals Sudan, Tanzania, Uganda, en Rwanda. In het laatstgenoemde land bestaat het parlement voor 56 procent uit vrouwen, terwijl 30 procent van de zetels voor hen is gereserveerd.

In Zuid-Afrika is 45 procent van het parlement vrouw, zonder dat daarvoor wetgeving geldt. In West-Afrika gelden er quota in onder meer Burkina Faso, Niger en Mauritanië.

Ook in Azië kennen verschillende landen quota, zoals India (33 procent gereserveerde zetels), Nepal (5 procent van de kandidaten) en Indonesië (33 procent van kandidaten).

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer