Kerk & religie

„Geloven doe je wel beslist, maar zelden onbetwist”

„Jouw onderzoek is van een actualiteit die de waan van het modieuze overstijgt”, zei prof. dr. A. de Reuver dinsdag aan het einde van de promotieplechtigheid tegen ‘zijn’ promovendus dr. R. W. de Koeijer. „Het laat terecht zien: geloven doe je wel beslist, maar zelden onbetwist.”

Kerkredactie
14 April 2010 09:50Gewijzigd op 14 November 2020 10:19
DR. DE KOEIJER ...door strijd en crises heen... Foto Sjaak Verboom
DR. DE KOEIJER ...door strijd en crises heen... Foto Sjaak Verboom

In de senaatszaal van het Academiegebouw in Utrecht, in de schaduw van de domtoren, verdedigde ds. De Koeijer dinsdagmiddag zijn dissertatie ”Geestelijke strijd bij de puriteinen. Een spiritualiteit-historisch onderzoek naar Engelse puriteinse geschriften in de periode 1587-1684”.Gedegen werk, „van puriteins allooi”, merkte prof. De Reuver, die hem samen met prof. dr. W. Otten had begeleid, in zijn ”laudatio” aan het slot op. „Overtuigend heb jij aangetoond dat het terrein van de geestelijke strijd tot de kernen van het puritanisme behoort.”

Dr. H. van den Belt (Universiteit Utrecht), dinsdag een van de opponenten van de promovendus, vroeg zich af of in puriteinse geschriften op dit gebied „de wedergeboren christen niet meer centraal staat dan de gerechtvaardigde goddeloze.” Hij verwees onder andere naar een van de stellingen van ds. De Koeijer: ”Serieuze aandacht voor de notie van geestelijke strijd in het geloofsleven vormt het tegenwicht tegen elke vorm van overwinningstheologie en -spiritualiteit die voorbijgaat aan zowel de blijvende presentie van geestelijke tegenkrachten als de kwetsbaarheid van de gelovige.”

Prof. dr. J. Hoek (PThU, Kampen) wierp een vergelijkbare vraag op. „Ligt de nadruk niet te weinig op wat gelovigen in Christus zijn? Doen de puriteinen wel altijd recht aan de status van de gelovigen in Christus,de opgestane Christus? Om hetzo te zeggen: Wórd wat je in Christus bént. Deelt u mijn waarneming dat hier een manco ligt?”

„Ik ben van mening dat hier geen manco ligt”, aldus ds. De Koeijer. Het gaat in het leven van de christen op de overwinning aan, zei de predikant van de hervormde gemeente in Putten, „maar wel echt door de strijd en de crises heen.”

Ook prof. dr. W. J. van Asselt (ETF, Leuven), prof. dr. W. J. op ’t Hof (VU, Amsterdam), prof. dr. F. A. van Lieburg (idem), prof. dr. M. Sarot (Universiteit Utrecht) en prof. dr. J. F. Goud (idem) bevraagden de promovendus op zijn studie.

Het was prof. Van Asselt opgevallen dat de door hem besproken puriteinse auteurs nauwelijks wezen op het belang van de sacramenten, waaronder het Heilig Avondmaal.

Prof. Op ’t Hof vroeg aandacht voor de grote invloed die Luther, maar ook Erasmus, heeft gehad op het Engelse puritanisme. Wat Luther betreft (door wie bijvoorbeeld John Bunyan zich bijzonder geraakt wist): „Dit jaar verschijnt er een Nederlandstalig studietje rond het thema kruisdragen. Toen ik het manuscript las, stond ik verbaasd over het grote aantal citaten van Luther. Er is veel meer inbreng van Luther in het puritanisme dan tot nu toe werd aangenomen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer