APS: Zoek balans tussen rigoureuze hervormingen en sociaal beleid
Dit is een origineel persbericht.
PERSBERICHT 1 april 2010
Reactie RMU op rapporten brede heroverweging:
Zoek balans tussen rigoureuze hervormingen en sociaal beleid
Balans arbeidsmarktbeleid en sociaal vangnet
Vereenvoudiging gezinsbeleid
Evenwicht koopkracht en draagkracht
Twintig rapporten laten een breed scala van bezuinigingsmogelijkheden de revue passeren. Ingrijpende hervormingen zijn noodzakelijk. Niet alleen om het begrotingstekort van de overheid om te buigen naar een begrotingsoverschot op langere termijn. Noodzaak is er vooral om de staatsschuld in te dammen. Er is een verband tussen de hoogte van de overheidsschuld en het tempo van de economische groei. De RMU wil hiervoor niet de ogen sluiten, maar het is nu aan de politiek om een uitgebalanceerde keuze te maken uit de voorstellen. Er is echt iets te kiezen.
- Sociale zekerheid
De RMU vindt dat er balans moet zijn tussen een activerend arbeidsmarktbeleid en het sociaal vangnet. De rigoureuze voorstellen verstoren die balans en gaan voor de RMU te ver.
Zo is de aanpassing van het ontslagstelsel en een teruggang in de duur van de WW van 38 maanden naar 12 maanden een te grote stap. De optie van ontkoppeling van uitkeringen aan de ontwikkeling van de lonen en het fors verlagen van het minimumloon vindt de RMU in strijd met een overheid die het schild moet zijn voor de zwakken.
Hervormingsvoorstellen voor de AOW zijn recent onderzocht en komen niet in de rapporten aan de orde. Wat de RMU betreft dient dit onderwerp echter niet buiten beeld te raken.
- Arbeidsparticipatie en gezinsbeleid
Rondom gezinnen bestaan er nu zo’n elf verschillende regelingen, enerzijds gericht op inkomensondersteuning, anderzijds op arbeidsparticipatie. De RMU pleit er voor om het gezinsbeleid los te koppelen van inspanningen om de arbeidsparticipatie te verhogen.
De RMU zet in op een eenduidige regeling, waarbij gezinnen worden ondersteund door eerlijke verdeling via kinderbijslag in de vorm van een kindgebonden budget. Daardoor krijgen gezinnen alle ruimte voor het maken van eigen keuzes. Het onderbrengen van regelingen voor de zorgkinderen in het zorgdomein vindt de RMU een goed idee.
- Koopkracht
Het is onvermijdelijk dat de koopkracht de komende jaren wordt aangetast. De staatsschuld is een schuld die iedere Nederlander moet helpen dragen.
Het gaat hier om het fundamentele vraagstuk van de verdeling van middelen tussen burgers. De RMU ziet de overheid als een schild voor de zwakken. Dit principe moet zichtbaar zijn en vraagt om een verantwoord evenwicht tussen koopkracht en draagkracht.
RMU
Postbus 900
3900 AX VEENENDAAL
T (0318) 54 30 30
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Chris Baggerman, Coördinator Arbeidsvoorwaardenbeleid: (06) 54 37 68 58
Peter Schalk, Raad van Bestuur: (06) 54 37 68 56
Arne Schaddelee, Manager Communicatie & PR: (06) 57 57 21 98
Dit is een origineel persbericht.
ANP Pers Support, het ANP is niet verantwoordelijk voor de inhoud van bovenstaand bericht.
ANP Pers Support is een joint venture van het ANP en PR Newswire.