Economie

Meer aandacht voor bescherming weidevogels

ZEIST (ANP) – Vogelbescherming Nederland zet zich de komende jaren nadrukkelijker in voor weidevogels. Zij doet dat samen met andere organisaties, liet een woordvoerster dinsdag weten. Ondanks de maatregelen die al zijn genomen, gaat het steeds slechter met de weidevogels.

13 April 2010 16:43Gewijzigd op 14 November 2020 10:19

De aantallen van de meeste soorten nemen nog steeds onrustbarend af. Van de dertig soorten in Nederland broedende weidevogels staan er negentien op de Rode Lijst. Dat betekent dat ze in Nederland met uitsterven worden bedreigd. In 25 jaar tijd zijn de aantallen dramatisch gedaald, van een aantal soorten is er nog maar 10 procent van de populatie over.De grutto is het grootste zorgenkind, omdat de meeste daarvan alleen in Nederland broeden. Daarnaast gaat het onder meer heel slecht met de veldleeuwerik, de patrijs, de zomertaling, de kemphaan, de zwarte stern, het paapje en de blauwe gors.

De inspanningen van de afgelopen jaren hebben wel veel kennis opgeleverd. Zo is gebleken dat de dieren gebaat zijn bij grote gebieden waarin het beheer is afgestemd op hetgeen ze nodig hebben om te kunnen leven en zich voort te planten. Om de weidevogels te redden, is het belangrijk veel energie en geld te steken in gebieden waar er nog veel voorkomen. Ook moet er ruimte zijn om de gebieden uit te breiden. Alleen in omvangrijke gebieden waar het beheer is afgestemd op de eisen van weidevogels, is er een toekomst voor de verschillende soorten.

Vogelbescherming komt daarnaast met het duurzame fenomeen weidevogelboerderijen. De boeren op deze bedrijven zorgen voor een goede balans tussen (melk)productie en bescherming van de weidevogels. Door beheercontracten van twintig tot dertig jaar krijgen weidevogels een gebied dat langdurig stabiel blijft en naar hun behoeften is ingericht. Als de weidevogelboeren zich in een netwerk verenigen, kunnen ze elkaar helpen met hun kennis en ideeën.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer