Antwoordbrief
Eerste Kamervoorzitter Van der Linden is boos op premier Balkenende. Terwijl de Tweede Kamer op 1 april per fractie vijf exemplaren kreeg uitgereikt van de twintig ambtelijke heroverwegingsrapporten over miljardenbezuinigingen, kreeg Van der Linden aanvankelijk slechts één pakket. Eén doos voor de hele Senaat, die 75 leden telt.
Pas na „krachtig aandringen” van de griffie van de Eerste Kamer, schreef de Volkskrant vanmorgen, werden er die dag tien extra pakketten beschikbaar gesteld –een voor iedere fractievoorzitter.In een brief op poten schrijft Van der Linden aan premier Balkenende dat hij „verbaasd” was dat de „voor het politieke debat in ons land zeer belangrijke rapporten niet direct beschikbaar waren voor alle leden van de Eerste Kamer.”
Ja, zelfs onder de pers werden de bezuinigingsplannen breed verspreid. „Ik acht het onjuist dat de media bij het verschijnen van de heroverwegingsrapporten van regeringszijde beter bediend zijn dan het democratisch gekozen parlement.”
Van der Linden eindigt zijn brief met het dringende verzoek „een herhaling van een dergelijke gang van zaken te voorkomen.”
De antwoordbrief van premier Balkenende is nog niet geschreven. Maar het zou zomaar kunnen dat de minister-president daarin nog even teruggrijpt op de behandeling van de Crisis- en herstelwet door de Eerste Kamer. Balkenende was er veel aan gelegen die wet snel door het parlement te loodsen, maar de Eerste Kamer had er echter niet zo’n haast mee en vertraagde de behandeling wekenlang. „Nu die rekening door het bewust zuinig verspreiden van de bezuinigingsrapporten is vereffend, hoop ik uw Senaat voortaan weer royaal van alle benodigde informatie te voorzien.”
KdG
Rare vragen
Het is maar een klein partijtje. En het ‘probleem’ in die partij valt nauwelijks een probleem te noemen. Zeker, vrouwen mogen in de SGP niet op kieslijsten. Maar SGP-vrouwen willen dat in doorsnee ook helemaal niet. Bovendien kunnen vrouwen die toch op een kandidatenlijst willen terecht bij diverse andere partijen.
Toch ging de wekelijkse persconferentie van premier Balkenende vrijdag bijna geheel op aan vragen over dit thema, dat pas echt een probleem is geworden door de uitspraak vorige week van de Hoge Raad.
Bij de aan Balkenende gestelde vragen viel vooral op hoe gretig sommige journalisten anticipeerden op een eventueel verbod van de SGP. De zaak was, in hun ogen, heel simpel. De SGP overtreedt de wet. Die partij kan dus niet meedoen aan de Kamerverkiezingen van 9 juni. Het kabinet moet dat nu snel gaan regelen. Eenvoudig, toch?
Het valt te hopen dat de vertegenwoordigers van de media deze vragen alleen stelden om zo helder mogelijke antwoorden uit te lokken, en niet omdat zij het echt meenden. Want het zou toch van een stuitende oppervlakkigheid getuigen als het denkend deel der natie niet zou beseffen dat het geen sinecure is om een respectabele partij, die al ruim negentig jaar in ons staatsbestel participeert, plotsklaps te verbieden aan de verkiezingen deel te nemen? En dat aan zo’n stap allerlei juridische, ethische en politieke bezwaren kleven, waardoor voor het kabinet een van de eerste vereisten is zich niet te overhaasten?
AdJ
Over rechts
Kan de ChristenUnie ook over rechts regeren? Die vraag werpt prof. dr. G. van den Brink, hoogleraar namens de Gereformeerde Bond in Leiden, op in zijn maandelijkse column in het Nederlands Dagblad van vandaag. De theoloog Van den Brink is nauw betrokken bij het politieke reilen en zeilen van ons land. Zo deed hij gisteravond in de hervormde Dorpskerk van Reeuwijk op een bewogen manier voorbede voor de mannenbroeders van de SGP die de afgelopen week zo’n moeilijke boodschap te verwerken kregen.
Zelf is Van den Brink lid van de ChristenUnie; hij staat als op nummer 29 als lijstduwer op de conceptkandidatenlijst. Volgens de hoogleraar heeft zijn partij in de afgelopen jaren een goed voorbeeld gegeven „hoe christenen politiek dienstbaar kunnen zijn aan de samenleving waarvan zijn deel uitmaken.”
Zou de ChristenUnie dat niet alleen kunnen in een centrumlinks, maar ook in een centrumrechts kabinet, bijvoorbeeld met CDA, VVD en D66? Van den Brink wil dat in ieder geval niet uitsluiten. Hij erkent dat de verhouding met de VVD niet optimaal is, maar inhoudelijk zijn er volgens hem wel raakvlakken. Zo wil zijn partij ook stevig bezuinigen in de komende jaren. Verder neemt de partij die in het verleden „wat naïef opereerde in het integratievraagstuk”, nu wat fermere standpunten in op dit thema. Ook op het gebied van steviger straffen heeft de partij raakvlakken met de VVD.
Blijkbaar is de Gereformeerde Bondshoogleraar niet helemaal gelukkig met het linksige imago dat zijn partij heeft. Dat heeft hij dan gemeen met meer geloofsgenoten. Partijleider Rouvoet krijgt geregeld brieven van Gereformeerde Bonders die bezorgd zijn over de koers van de partij. Het feit dat de partij geregeld vrouwelijke predikanten landelijke partijbijeenkomsten laat openen, stuit bonders tegen de borst, evenals het voornemen om bij de eerste tien plaatsen van de conceptverkiezingslijst twee nieuwe vrouwelijke kandidaten (Schouten en Vonk) te presenteren die nog kleine kinderen hebben. Gaande de jaren lijkt de CU vleugels te krijgen.
GV
Agenda
De Tweede Kamer debatteert woensdag over de staatkundige vernieuwing van de Antillen. Donderdag debatteert de Kamer onder meer over een initiatief van CDA-Kamerlid Van Dijk om nieuwe scholen aan een scherper toezicht te onderwerpen.