Opinie

Bliksemafleider

Ik wil graag even reageren op dat wat Addy de Jong schrijft in Wandelgangen (RD 20-2). Hij vindt de kreet van politieke partijen om het aantal ambtenaren te verminderen een bliksemafleider.

12 April 2010 08:20Gewijzigd op 14 November 2020 10:18

Zelf ambtenaar geweest heb ik mij toch jarenlang geërgerd aan de ambtenarij die op vele ministeries, maar ook bij provincies en gemeenten, zich voordeed.Daarom ben ik van mening dat het aantal ambtenaren zeker verder teruggebracht kan worden, mits de bureaucratie verder teruggebracht wordt. Want daar zitten de echte problemen. In de bureaucratie in de zorg, in het bedrijfsleven en ga zo maar door. Vraag maar eens aan mensen die in die branches werkzaam zijn.

Ik heb zowel een zoon als een dochter die in die sectoren werkt en zij klagen steen en been. Daarom moet men een aantal deskundigen (niet te veel) inhuren die na gaan welke administratieve werkzaamheden achterwege kunnen worden gelaten.

Zelf heb ik ervaring opgedaan met het werken in een grote gemeente, maar ook in kleinere gemeenten. En dan zie je dat de bureaucratie ten onrechte in een grotere gemeente veel groter is dan in een kleine gemeente.

Daarom ben ik een faliekant tegenstander van grotere provincies en grotere gemeenten, want dat bevordert de bureaucratie en kost alleen maar meer geld.

Harry Roffel
Bosrand 112
3881 GX Putten

SGP
Er is een groep vrouwen in dit land die meent dat het niet goed is voor hun gezin wanneer zij vijf dagen per week buitenshuis werken en dat dat uiteindelijk ook niet bevorderlijk is voor hun eigen geluk.

Laat er dan een politieke stroming zijn (van mannen of vrouwen) die dat punt overneemt en probeert te bevorderen en een (of meerdere) stroming (van vrouwen of mannen) die dat standpunt bestrijdt en het tegenovergestelde tracht te bereiken.

Is een van beide stromingen in een regering vertegenwoordigd, dan mogen we verwachten dat er ofwel gezins- ofwel vrouwencarrièrebevorderende maatregelen genomen worden door die regering. Waar de schoen een democratie niet meer past is wanneer de rechterlijke macht een van beide ideeën verbiedt. Over hoe het verder gaat met een staat die zich op die manier bevestigd weet, kunnen we lezen in Orwell.

Waar de schoen aan de andere voet wringt, is dat in dat vrouwenstandpunt van de SGP het begrip ”regeerambt” zo’n centrale rol speelt. Immers, waar er een conflict is tussen carrière binnen- en buitenshuis van de vrouw, maakt het niet uit of ze nu aan de lopende band staat of aan het hoofd van een regering. Om nog maar te zwijgen van die situaties waar er geen ander hoofdinkomen van een gezin is.

Maar ondertussen is deze maatschappij een Rubicon overgetrokken waarvoor maar al te veel precedenten zijn in de Europese geschiedenis. Zelfs nog in de vorige eeuw.

Om een bekend staatsman te citeren: Dit is niet het einde, het is zelfs niet het begin van het einde, maar misschien wel het einde van het begin.

Drs. J. P. van der Velden
Notenhagen 18
3078 BL Rotterdam

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer