„Bedrijf uit Almelo levert atoominstallaties Iran”
Rusland maakt zich zorgen over berichten in de pers over de levering van nucleaire apparatuur door het Brits-Duits-Nederlandse staatsbedrijf Urenco aan Iran. Dat zei gisteren de Russische minister van Atoomenergie, Aleksandr Roemjantsev.
Roemjantsev haalde dinsdag op een persconferentie met zijn collega van Defensie, Sergej Ivanov, berichten aan uit niet nader aangeduide bron over de levering van centrifuges voor de productie van verrijkt uranium aan Teheran door Urenco, een bedrijf dat gedeeld eigendom is van de Britse, de Duitse en de Nederlandse staat. De minister sloeg zo terug naar de Verenigde Staten, die beweren dat Rusland militair materieel aan Irak heeft geleverd.
De VS zeggen ook geregeld dat Moskou Iran voorziet van nucleaire en rakettechnologie. Roemjantsev en Ivanov draaiden de aantijging om. „Wie doet dit?” zei Ivanov. „De grootste commerciële (…), politieke en militaire bondgenoten van de Verenigde Staten - een Brits-Nederlands consortium.”
Een woordvoerder van Urenco noemt de aantijgingen „simpelweg niet waar.” Urenco Nederland is gevestigd in Almelo.
De uitspraken van Roemjantsev en Ivanov maken deel uit van een opmerkelijk mediaoffensief van het Kremlin in reactie op de Amerikaanse beschuldiging. De regering kwam dinsdag met een geheel andere voorstelling van een telefoongesprek dat de Amerikaanse president, George Bush, en zijn Russische ambtgenoot, Vladimir Poetin, maandag voerden en nam zelfs de moeite journalisten op te bellen en een verklaring te dicteren. Normaal gesproken stuurt het Kremlin hooguit een fax.
Volgens de woordvoerder van het Kremlin sneed niet Bush, maar Poetin tijdens het telefoongesprek de kwestie van de vermeende wapenleveranties aan Irak aan. Poetin ontkende de aantijgingen en kwam met vragen over „vergelijkbare problemen, die nog niet zijn opgelost” - te weten de centrifuges van Urenco die aan Iran zouden zijn geleverd.
Irak zelf ontkent ook materieel of andere militaire hulp van Rusland te hebben gekregen. „(Wij) hebben geen officiële experts. Zij zijn hier niet naartoe gekomen. We hebben geen enkel land gevraagd ons van wapens te voorzien”, zei de Iraakse minister van Informatie, Mohammed Said al-Sahhaf.
Drie Russische bedrijven hebben Irak volgens de VS antitankraketten, nachtzichtkijkers en apparatuur waarmee GPS-systemen kunnen worden verstoord geleverd. Dat zou in strijd zijn met de sancties die de Verenigde Naties aan Irak hebben opgelegd.