Economie

Grieken verder in het nauw

Griekenland wordt door de financiële markten steeds verder in het nauw gedreven. Een beroep op noodleningen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de overige eurolanden lijkt geleidelijk aan onafwendbaar.

Redactie politiek
9 April 2010 09:02Gewijzigd op 14 November 2020 10:17

De rente op tienjarige staatsobligaties van de betrokken EU-lidstaat klom donderdag met 33 basispunten naar een record, sinds de toetreding tot de eurozone in 2001, van 7,5 procent. Eerder deze week was er ook al sprake van sterke stijgingen. Die zadelen de Griekse overheid op met almaar hogere financieringslasten. Het huidige intrestniveau betekent dat zij zo’n 4,5 procent meer moet vergoeden om aan kapitaal te komen dan de Duitse, terwijl de schatkist toch al bijna leeg is. Tegelijk gingen donderdag de aandelen op de beurs in Athene fors onderuit. De koersen zakten rond de 5 procent.President Trichet van de Europese Centrale Bank (ECB) probeerde de toenemende onrust te dempen. Volgens hem is een faillissement van Griekenland, in de zin dat het in gebreke blijft met het voldoen van zijn rente- en aflossingsverplichtingen, niet aan de orde. Na afloop van het reguliere beraad van het bestuur van genoemde instelling herhaalde hij dat het heel belangrijk is dat de regering het aangekondigde bezuinigingsprogramma daadwerkelijk uitvoert. Hij weigerde, zoals gebruikelijk, commentaar te geven op de ontwikkelingen in de markt.

De ECB stak verder een helpende hand toe door te bevestigen dat commerciële banken Grieks schuldpapier kunnen blijven gebruiken als onderpand voor in Frankfurt op te nemen kredieten. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de centrale bank vorderingen van deze bedenkelijke kwaliteit vanaf 2011 niet meer zou accepteren.

De Europese regeringsleiders besloten twee weken geleden tot een hulpplan voor het uiterste geval dat Griekenland niet langer het geld heeft om zijn schuldeisers te betalen. Inmiddels valt te concluderen dat dit politieke akkoord geen soelaas biedt. Geruchten dat Athene wijzigingen zou willen in de regeling en dat er onenigheid heerst tussen de europartners over de hoogte van de rente op eventuele noodleningen, voedden in de voorbije dagen de onzekerheid en het wantrouwen onder beleggers.

De situatie wordt echt acuut als de plaatsing van een volgende staatslening mislukt doordat investeerders niet bereid zijn nog kapitaal beschikbaar te stellen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer