CPB berekent geen juridische onmogelijkheden
Het Centraal Planbureau (CPB) weigert naar eigen zeggen nooit om verkiezingsprogramma’s van politieke partijen door te rekenen. Wel worden voorstellen die juridisch onmogelijk zijn, niet in de analyse betrokken.
Dat heeft het CPB donderdag laten weten naar aanleiding van beweringen van politica Verdonk (Trots op Nederland) dat het bureau weigerde haar programma door te rekenen. Dat kwam volgens het Tweede Kamerlid doordat het CPB niet haar forse bezuiniging op het ontwikkelingsbudget wilde meenemen. Het CPB wil niet ingaan op afzonderlijke kwesties maar stelt dat partijen „alles mogen voorleggen", aldus een woordvoerster.De beperking slaat op plannen waarvan het juridisch niet mogelijk is die de komende vijf jaar uit te voeren, zoals het schrappen van de afdracht aan de Europese Unie. Verdonks partij nuanceerde de weigering van het CPB later maar haar campagneleider hield staande dat het ook om de ingreep op ontwikkelingshulp ging. Hij stelt dat Trots op Nederland de plannen heeft laten doorrekenen door professionele mensen, afkomstig van accountantsbedrijven. Welke dat zijn, wil hij niet kwijt, „maar het zijn geen kleintjes".
Ook de SGP kost het enige moeite om het nieuwe programma te laten doorrekenen, zei een woordvoerder. Er zijn nog enkele juridische onzekerheden. Desondanks wil de SGP de rest van het programma laten doorrekenen bij het CPB. Voor het eerst, want voorheen bleef het voor de SGP bij een quick scan. Dat is een oppervlakkige doorrekening om te zien of er niet al te dwaze dingen in staan, aldus de woordvoerder. Bovendien heeft de SGP een financieel expert in de coulissen die de voorstellen bekijkt.
Het CPB wil niet zeggen of naast Trots ook andere partijen afzien van de vrijwillige doorrekening. Dat zullen ze meedelen op 20 mei als het bureau de resultaten van de verkiezingsprogramma’s presenteert. De politieke partijen kunnen nog tot medio april hun gegevens aanleveren. De analyse wordt alleen gemaakt van partijen die in de Tweede Kamer zitten of in de peilingen minstens één zetel halen.