Interim–bewind Kirgizië wil steun Moskou
De nieuwe regering van het Centraal–Aziatische Kirgizïe beschouwt Rusland als haar belangrijkste strategische partner. Dit maakte de kersverse leiding van de ex–Sowjetrepubliek donderdag duidelijk nadat zij tijdens een bloedige volksopstand president Koermanbek Bakijev had verdreven.
Volgens Temir Sarijev, belast met de portefeuille financiën in de interim–regering, is bij Moskou een verzoek om steun ingediend. Sarijev is een vertrouweling van oppositievoerster Roza Otoenbajeva, die naar eigen zeggen de tijdelijke regering leidt. Deze ex–minister van Buitenlandse Zaken wil een nieuwe grondwet opstellen en over een halfjaar presidentsverkiezingen houden.De Russische premier Vladimir Poetin had telefonisch al contact met Otoenbajeva. Poetin zou de politiek van de voorlopige regering steunen, stelden Kirgizische zegslieden.
Na de omverwerping van het bewind–Bakijev besloot Rusland 150 militairen naar zijn militaire basis in Kirgizië te sturen. De extra manschappen moeten de Russische militairen en hun familieleden op de basis beschermen. De basis in Kant ligt vlakbij de hoofdstad Bisjkek.
De Verenigde Staten hebben nog geen besluit genomen over het erkennen van de interim–regering. Een Amerikaanse regeringsfunctionaris zei dat Washington de ontwikkelingen zorgvuldig wil evalueren.
De oppositie in Kirgizië is over het algemeen erg ontstemd over het beleid van Washington. Zij ergert zich eraan dat de VS democratische waarden aanprijzen en tegelijkertijd uitstekende zaken hebben gedaan met de – in hun ogen – corrupte en autoritaire president Bakijev. Bakijevs zoon Maksim had uitgerekend donderdag in Washington afspraken met regeringsfunctionarissen, berichtte de krant The New York Times.
De Amerikaanse basis in Kirgizië blijft open, verzekerde interim–leidster Otoenbajeva. De basis op het vliegveld Manas, ten noorden van de hoofdstad Bisjkek, is een belangrijk steunpunt voor de Amerikaanse troepen in Afghanistan. Begin vorig jaar dreigde de toenmalige regering de basis te sluiten, maar dat plan verdween van tafel toen de Amerikanen drie keer meer huur gingen betalen.
Ondertussen maakte de gevluchte president Bakijev duidelijk dat hij weigert zijn functie neer te leggen. „Ik ben een gekozen staatshoofd en erken geen nederlaag”, zo stelde hij op de Russische radiozender Echo van Moskou, die ook in Kirgizië wordt ontvangen.
De president erkende wel dat de oppositie het leger en de veiligheidsdiensten in handen heeft. „Het land staat aan de rand van een humanitaire ramp”, waarschuwde Bakijev.
De president bevestigde dat hij in het zuiden van het land verblijft, waar hij vandaan komt, en geen plannen heeft om te vertrekken. Mogelijk probeert hij zijn aanhang te mobiliseren. Hij was zelf na een volksopstand in 2005, de zogenoemde Tulpenrevolutie, aan de macht gekomen.
Tijdens de botsingen tussen oppositieaanhangers en ordetroepen woensdag in Bisjkek kwamen volgens de jongste cijfers zeker 75 mensen om het leven. Ongeveer duizend mensen raakten gewond.