Van der Hoeven dreigt met vertrek uit debat
DEN HAAG (ANP) – Een harde aanvaring in februari tussen SP–Tweede Kamerlid Gesthuizen en toenmalig staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken over de postmarkt heeft donderdag een verhit vervolg gekregen. Minister Van der Hoeven van Economische Zaken, die lopende zaken van Heemskerk heeft overgenomen, dreigde een debat te verlaten wegens „demagogie" van Gesthuizen.
Twee maanden geleden maakte Gesthuizen Heemskerk uit voor leugenaar. Volgens haar heeft hij de invloed overdreven van digitalisering op de postmarkt, bijvoorbeeld dat mensen vaker een mailtje sturen dan een brief. Hij zou de Kamer hierover onjuist hebben geïnformeerd. Heemskerk reageerde aanvankelijk verontwaardigd maar beloofde met nieuwe cijfers te komen.Deze nieuwe gegevens werden vorige maand naar de Kamer gestuurd. Gesthuizen noemde deze toen echter „een minister onwaardig” en herhaalde die woorden donderdag in het debat. Volgens Gesthuizen wordt er „gegoocheld” met cijfers. Van der Hoeven reageerde hierop gestoken. „Dit is demagogie. Ik laat me niet voor vuile vis uitmaken en ook de oud–staatssecretaris niet. Dit moet anders, anders vertrek ik”.
Na afloop liet Gesthuizen weten waarschijnlijk geen motie van wantrouwen in te dienen tegen Van der Hoeven, iets waarmee ze Heemskerk wel had gedreigd. Wegens de demissionaire status van het kabinet heeft dat volgens volgens haar weinig zin.
Het gesteggel is een gevolg van grote onrust op de postmarkt. TNT Post heeft massa–ontslagen aangekondigd. De SP wijt dat vooral aan de door het kabinet ingevoerde liberalisering van de postmarkt. Hierdoor hebben andere postbedrijven, zoals Sandd en SelektMail, een deel van de markt in handen gekregen. Zij laten mensen werken onder stukloon, wat veel goedkoper is dan onder vast contract.
Toen het kabinet de postmarkt liberaliseerde, werden daaraan wel voorwaarden gesteld. Zo moeten nieuwkomers de komende jaren steeds meer mensen in vaste dienst hebben. Onlangs stapten Sandd en SelektMail hierover naar de rechter, die hun gelijk gaf. Maar het kabinet ging in hoger beroep, waarover de uitspraak volgende week dinsdag is.
Het kabinet liet al wel weten een ’plan b’ te hebben indien de rechter wederom Sandd en SelektMail gelijk geeft. Zo nodig wordt de weg van het Koninklijk Besluit bewandeld, waarmee zaken kunnen worden afgedwongen.