Economie

Schatkist weinig wijzer van extra taks voor rijken

Mensen met een hoog inkomen meer belasting laten betalen, levert de schatkist per saldo weinig op. Zo’n maatregel heeft vooral een symbolische waarde. Bovendien zijn de negatieve effecten op de arbeidsmarkt groot.

Redactie economie
8 April 2010 09:35Gewijzigd op 14 November 2020 10:17
De Jager. Foto ANP.
De Jager. Foto ANP.

Aanbevelingen voor beter belastingsysteem gepresenteerdDat is een van de conclusies van een commissie die heeft gekeken of het Nederlandse belastingstelsel kan worden verbeterd. Woensdag werden de bevindingen gepresenteerd aan De Jager (Financiën).

De commissie onder leiding van prof. Stef van Weeghel werd vorig jaar ingesteld door het ministerie van Financiën. Op het ministerie wilden ze onder meer graag weten of de manier van belastingheffing eenvoudiger kan en of de inkomstenstroom uit belasting in de toekomst stabiel genoeg is.

Om de nodige verbeteringen aan te brengen, zijn geen ingrijpende veranderingen nodig, concludeerde de commissie woensdag. Nu al scoort het belastingstelsel „grosso modo” goed. Toch worden er enkele aanbevelingen gedaan, onder meer op het terrein van woningbezit, belasting op producten (btw) en belasting op milieuvervuiling.

Wat betreft woningbezit stelt de commissie voor „geleidelijk te stoppen met de overmatige subsidie op de eigen woning.” De eigen woning moet voortaan net als ander vermogen worden belast, via de zogenoemde vermogensrendementsheffing.

Om een „schokeffect” op de huizenmarkt te voorkomen, moet dat wel geleidelijk gebeuren. Dat kan door een gedeelte van de waarde van de woning vrij te stellen van belastingheffing, aldus de onderzoekers. De doorstroom op de woningmarkt kan worden verbeterd door overdrachtsbelasting geleidelijk om te zetten in bezitsbelasting.

Om ervoor te zorgen dat er ook op langere termijn genoeg inkomsten zijn uit belasting, stelt de commissie voor om tarieven te verhogen op „zaken die een stabiele bron van inkomsten vormen”, zoals bijvoorbeeld verhoging van de btw, of een bezitsbelasting op onroerend goed.

Inhoudelijk kon minister van Financiën De Jager woensdag niet ingaan op de inhoud van het rapport. Maar als partijpoliticus staat hij te popelen, zei hij. De Jager denkt dat de aanbevelingen een bijdrage zullen leveren aan een toekomstig coalitieakkoord.

Uit een brief die De Jager woensdag naar de Tweede Kamer stuurde, blijkt dat hij wil dat bij nieuwe steunoperaties aan de financiële sector alle uitstaande rechten van bestuurders op bonussen komen te vervallen. Aandelen, optiepakketten en gereserveerde bonussen moeten terug naar het bedrijf vloeien, ook als die over eerdere jaren gaan. „Ik ben van mening dat de situatie waarin de overheid moet ingrijpen om een bedrijf te redden, dermate ernstig is dat de gevolgen voor de beloningen van de bestuurders gelijk mogen staan aan die van een faillissementssituatie”, aldus De Jager.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer