Arabische Liga wil spoedzitting V-raad
De Arabische landen willen een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad. Hoewel zij een veto van de VS en Groot-Brittannië verwachten, willen zij een resolutie indienen waarin de onmiddellijke terugtrekking van de invasiemacht uit Irak wordt geëist, heeft de Iraakse VN-ambassadeur, Mohammed Al-Douri, gezegd.
Volgens Al-Douri zal uit de stemming over de resolutie blijken hoe krachtig de tegenstand tegen de oorlog in de internationale gemeenschap is. De spoedzitting van de Veiligheidsraad zal mogelijk woensdag al plaatshebben.
„Wij zullen vragen of de invasie wordt beëindigd, de invasietroepen worden teruggetrokken en de soevereiniteit, territoriale integriteit en onafhankelijkheid van Irak worden gehandhaafd”, zei Yahya Mahmassani, de VN-ambassadeur van de Arabische Liga.
Omdat de Arabische landen ervan uitgaan dat de resolutie op een Amerikaans-Brits veto zal stuiten, hebben de VN-ambassadeurs van de betrokken landen de opdracht om zo snel mogelijk nadien om een spoedzitting van de Algemene Vergadering te vragen, zei Al-Douri. Een dergelijke zitting kan worden gehouden als een verzoek daartoe door een meerderheid van de lidstaten van de VN wordt gesteund.
De Arabische landen vroegen om een spoedzitting van de Veiligheidsraad nadat de ministers van Buitenlandse Zaken van de Arabische Liga maandag na een dag vergaderen in Caïro daarop hadden aangedrongen. In een verklaring riepen de ministers de VS en Groot-Brittannië op hun militairen uit Irak terug te trekken. De Amerikaans-Britse aanval is in strijd met het VN-handvest en bedreigt de wereldvrede, aldus de verklaring van de 22 landen tellende Liga. De verklaring werd echter niet door alle op de bijeenkomst in Caïro aanwezige landen onderschreven.
Terwijl een aantal landen de aanval van de VS en Groot-Brittannië op Irak veroordeelde en Libië het „heldhaftige verzet” van het Iraakse leger prees, is een aantal Arabische landen juist voor de oorlog. Vooral Koeweit eiste dat in een verklaring kritiek op Irak zou worden opgenomen, omdat dat land de afgelopen dagen zeker tien raketten op Koeweits grondgebied heeft afgeschoten. Koeweit kon voor dat voorstel echter geen meerderheid krijgen.
Qatar, Bahrein en Koeweit hebben de VS toestemming gegeven voor de stationering van troepen en militair materieel.