Binnenland

Miljoenen voor Gelders erfgoed

Restauratie van het religieus erfgoed in de provincie Gelderland kost zeker 300 miljoen euro. Dat staat in een inventarisatie gemaakt in opdracht van de provincie, zo heeft een woordvoerster dinsdag gemeld.

Regioredactie
7 April 2010 10:58Gewijzigd op 14 November 2020 10:16
Eusebiuskerk Arnhem Foto ANP
Eusebiuskerk Arnhem Foto ANP

Het onderzoek bevat een opsomming van alle soorten religieus erfgoed, zoals kerken, kloosters, synagogen en pastorieën, en de kosten die restauratie ervan met zich mee gaat brengen.„De restauratiebehoefte is enorm. We verwachtten zelfs dat 300 miljoen aan de lage kant is”, aldus de zegsvrouw. De provincie gaat niet voor al deze kosten opdraaien. In de meeste gevallen moet er nog naar subsidie of sponsoring worden gezocht.

De Eusebiuskerk in Arnhem spant in het lijstje de kroon met een schatting van 60 miljoen euro. „Dat komt door het natuursteen waarvan de kerk gemaakt is. Het uiteindelijke bedrag zal ergens tussen de 25 en 70 miljoen liggen”, stelt de gemeentewoordvoerster. De kerk staat al geruime tijd in de steigers vanwege het gevaar van afbrokkelende delen. Naar verwachting zal de Eusebiuskerk nog jaren in de steigers staan.

De provincie Gelderland steekt dit jaar samen met de rijksoverheid en andere organisaties 35 miljoen euro in de totale cultuurhistorie in de provincie. Dat maakte de provincie gisteren bekend.

Het geld wordt onder meer gestoken in behoud van de Veluwe. De historische bossen moeten blijven bestaan, net als de kenmerkende grafheuvels die er te vinden zijn. Ook komt geld beschikbaar om monumentale panden te behouden, waaronder het zendcomplex Radio Kootwijk. Gelderland steekt ook geld in de opleiding van archeologen en restauratiedeskundigen. Er zijn steeds minder vaklieden te vinden omdat de huidige generatie vaklieden tegen de pensioenleeftijd zit, aldus het provinciebestuur.

In de omgeving van Dieren investeert Gelderland met hulp van particuliere grondbezitters in de conservering van oude landgoederen. Langs de IJssel wordt gewerkt aan herontwikkeling van sprengen, beken en aan nieuwe bestemmingen voor agrarische gebouwen en landschappen.

In het Gelderse rivierengebied worden oude oeverwallen beter zichtbaar gemaakt. In de gemeente Overbetuwe wordt een reconstructie van een oude Romeinse weg gemaakt. Museum Het Valkhof in Nijmegen krijgt daar de taak archeologische vondsten te beheren.

Sinds vorig jaar is het cultuurhistorisch beleid gewijzigd. Er wordt meer de nadruk gelegd op de specifieke cultuurhistorische kenmerken van een gebied in plaats van het subsidiëren van losse projecten. Gelderland heeft tien gebieden met een eigen cultuurhistorisch karakter. Er wordt alleen geïnvesteerd in projecten die de identiteit van het gebied of de regio versterken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer