Ex–premier België in opspraak in taalconflict
BRUSSEL (ANP) – De Belgische ex–premier Jean–Luc Dehaene is dinsdag in opspraak geraakt, doordat hij er als burgemeester van Vilvoorde voor zou hebben gezorgd dat onroerend goed bij voorrang aan Vlamingen werd verkocht.
De beschuldiging, afkomstig van een sociaaldemocratische wethouder uit dezelfde gemeente, komt op het moment dat Dehaene in opdracht van koning Albert II een oplossing zoekt voor het meest heikele dossier in de Belgische politiek: de splitsing van het tweetalige kiesdistrict Brussel–Halle–Vilvoorde.Afgelopen weekeinde werd bekend dat burgemeesters van enkele Vlaamse randgemeenten van Brussel informele akkoorden sluiten met vastgoedontwikkelaars. Die mogen hun panden alleen verkopen aan mensen die het Nederlands machtig zijn. Daarmee willen de burgemeesters voorkomen dat Franstalige Brusselaars zich in de Vlaamse dorpen rond de hoofdstad vestigen.
Aan deze praktijken, die volgens juristen op gespannen voet staan met de wet, zou ook Dehaene hebben meegedaan, aldus wethouder Hans Bonte van Vilvoorde tegen de Vlaamse publieke omroep VRT. De christendemocraat Dehaene was na zijn premierschap burgemeester van deze aan Brussel grenzende gemeente.
De 69–jarige Dehaene werkt sinds vorig jaar aan een compromis voor Brussel–Halle–Vilvoorde, het enige kiesarrondissement in België waar zowel op Vlaamse als Franstalige partijen kan worden gestemd. De Vlamingen streven al jaren naar een splitsing van dit district, zodat Franstalige inwoners van de Vlaamse randgemeenten van Brussel niet meer op een taalgenoot kunnen stemmen. De Franstalige partijen voelen echter niets voor het opsplitsen van het kiesdistrict.
In het conflict vallen soms harde woorden. Vorige week vergeleek een Franstalige politicus een Vlaamse minister nog met de Duitse bezetters.
Dehaene heeft toegezegd zijn opdracht binnen twee weken te zullen afronden.