CU: Begrotingstekort met 16 miljard omlaag in 2015
De ChristenUnie wil het begrotingstekort met 16 miljard euro terugdringen in 2015, zo schrijft de partij in haar dinsdagmiddag gepresenteerde verkiezingsprogramma ”Vooruitzien”.
De ChristenUnie wil dit bereiken door onder meer fors te bezuinigen op het overheidsapparaat. De hypotheekrenteaftrek wordt aftrekbaar tot een woningschuld van maximaal 750.000 euro. De aftrek wordt voor nieuwe hypotheken in tien jaar beperkt tot 42 procent en daalt uiteindelijk naar 30 procent voor iedere woningeigenaar.De WW wordt anders ingericht. Werkgevers gaan het loon van werknemers maximaal een halfjaar doorbetalen bij werkloosheid. De AOW-gerechtigde leeftijd gaat vanaf 2015 met een maand per jaar omhoog naar 67 jaar.
De CU pleit verder voor een tijdelijke crisis- en hersteltaks, een verhoging (tot 2014) van het hoogste btw-tarief met maximaal 1 procent. De partij wil een belastingvrije som voor ieder huishouden ter vervanging van de algemene heffingskorting. Mensen moeten hierdoor meer keuzevrijheid krijgen rond arbeid en zorg.
In haar verkiezingsprogramma schrijft de ChristenUnie dat de partij een politiek van geloof en hoop voorstaat. „Geloof dat God ons de weg wijst en trouw blijft. Hoop op bevrijding van geknechte mensen en op een nieuwe start voor een ontspoorde samenleving.”
De partij staat klaar om weer te gaan regeren. De ChristenUnie vindt dat ook in een volgend kabinet een minister voor Jeugd en Gezin nodig blijft, met een verbreding op terreinen die nu vallen onder Onderwijs, Justitie en Sociale Zaken. Verder zou het kabinet moeten besluiten de abortustermijn te vervroegen van 24 naar 18 weken, betere voorlichting moeten geven bij ongewenste zwangerschap en gerichte voorlichting over seksuele moraal moeten bevorderen.
De toetsingsprocedure voor euthanasie moet worden geëvalueerd. Palliatieve zorg moet in het basispakket komen.
De CU staat pal voor de vrijheid van religie, „dus ook voor de islam.” Identiteitsgebonden instellingen moeten niet worden beknot in hun beleidsvrijheid.
De vrijheid van onderwijs heeft de partij hoog in het vaandel. De CU is daarom tegen „symboolpolitiek” als een acceptatieplicht in het bijzonder onderwijs. Scholen krijgen een grotere eigen verantwoordelijkheid.
Naast bezuinigen wil de ChristenUnie de komende jaren ook 3,5 miljard investeren in „gezonde gezinnen, veilige wijken, goed onderwijs, informele zorg en in duurzaamheid". Dat staat in het financieel kader bij het verkiezingsprogramma van de partij.
De ChristenUnie wil 10.000 extra wijkagenten, straatcoaches en toezichthouders aanstellen. Daarvoor moet 400 miljoen euro beschikbaar komen. Daarnaast wil de partij voor 1,35 miljard investeren in het onderwijs om vijfduizend leraren extra aan te nemen. Verder wil de partij de kinderbijslag en het kindgebonden budget samenvoegen en daarna verhogen met 400 miljoen euro. De partij wil de ouderschapsverlofkorting verdubbelen.
De ChristenUnie wil verder 100 miljoen euro extra uittrekken voor informele zorg. Ook moet er extra geld komen voor hospices, opvanghuizen voor tienermoeders en uitstapprogramma’s voor prostituees.
Het bijna negentig pagina’s tellende verkiezingsprogramma van de ChristenUnie bevat honderden maatregelen en beleidsvoornemens. Een greep uit de punten:
Het eigen risico in de zorg wordt inkomensafhankelijk.
Een systeem van zorgsparen wordt onderzocht voor bijvoorbeeld thuiszorg.
Uitstapprogramma’s prostituees worden gestimuleerd.
Kinderbijslag en kindgebonden budget worden samengevoegd tot één budget.
Een boerkaverbod is gerechtvaardigd waar de openbare orde wordt belemmerd.
Alle leerkrachten krijgen een talentenbudget.
De basisbeurs voor studenten blijft behouden.
Het recht op leven komt in de Grondwet.
Budget voor ontwikkelingssamenwerking groeit op termijn naar 1 procent van het BNP.
De Nederlandse ambassade gaat naar Jeruzalem, de ongedeelde hoofdstad van Israël.
Israël moet vrijheid christelijke Palestijnen en Messiasbelijdende Joden waarborgen.
Er komt een kilometerheffing.
Huizen met wietplantages worden verbeurd verklaard.
Moment van heroverweging na dertig jaar bij levenslange gevangenisstraf.