„Moord op Terre’Blanche oorlogsverklaring"
VENTERSDORP (ANP) – Een ruzie over onbetaalde salarissen is de Zuid–Afrikaan Eugène Terre’Blanche (69) fataal geworden. De leider van de Afrikaner Weerstandsbeweging (AWB), die het blanke apartheidsregime in ere wilde herstellen, is zaterdag doodgeslagen door twee zwarte medewerkers van zijn boerderij. De verdachten (21 en 16) hadden naar eigen zeggen geen loon gekregen.
De AWB–secretaris–generaal André Visagie noemde de moord op Terre’Blanche een „oorlogsverklaring". Hij riep de landen die komende zomer deelnemen aan het WK voetbal in Zuid–Afrika op om het toernooi uit veiligheidsoverwegingen te mijden. Op 1 mei zal de AWB samenkomen om zich te beraden op mogelijke stappen, aldus Visagie.President Jacob Zuma van Zuid–Afrika heeft de bevolking opgeroepen kalm te blijven. De leider van het ANC, de door Terre’Blanche zo verfoeide antiapartheidsbeweging, sprak van een „vreselijke daad" die niet mag worden misbruikt om tot rassenhaat aan te zetten.
Het zwaar verminkte lichaam van Terre’Blanche was zaterdag aan het begin van de avond gevonden. Volgens Visagie is Terre’Blanche in zijn slaap doodgeslagen met pijpen, stokken en hakmessen.
Hoewel de politie direct sprak van een arbeidsgeschil, trok de AWB een verband met een onlangs verboden lied van antiapartheidsstrijders. Daarin wordt opgeroepen om de Boeren neer te schieten. Terre’Blanche afficheerde zich nadrukkelijk als Boer, nazaat van Nederlandse kolonisten in Zuid–Afrika.
Terre’Blanche richtte in 1970 de AWB op. De organisatie probeerde de democratische verkiezingen van 1994, die het einde van de apartheid inluidden, te verstoren. Het lukte de AWB echter niet de rassenscheiding in Zuid–Afrika overeind te houden.
Na de invoering van de democratie moest Terre’Blanche verschijnen voor de Waarheids– en Verzoeningscommissie (TRC). Daar bekende hij schuld aan een serie bomaanslagen, waardoor 21 doden en honderden gewonden waren gevallen.
Van 2001 tot 2004 zat Terre’Blanche in de gevangenis, nadat hij een zwarte man bijna dood had geslagen. Na zijn vrijlating trok de Afrikaner activist zich terug op zijn geboortegrond bij de plaats Ventersdorp, 150 kilometer ten westen van Johannesburg. Na zijn vrijlating in 2004 probeerde Terre’Blanche de AWB nieuw leven in te blazen, maar zijn politieke rol was al lang uitgespeeld.