Buitenland

Lot premier Guinee-Bissau onduidelijk

BISSAU (ANP/RTR/AFP) – Er is vrijdagochtend nieuwe onduidelijkheid ontstaan over het lot van premier Carlos Gomes junior van Guinee–Bissau, die donderdag door militairen was gearresteerd.

2 April 2010 09:00Gewijzigd op 14 November 2020 10:15
BISSAU – Er is vrijdagochtend nieuwe onduidelijkheid ontstaan over het lot van premier Carlos Gomes junior van Guinee–Bissau, die donderdag door militairen was gearresteerd. Foto EPA
BISSAU – Er is vrijdagochtend nieuwe onduidelijkheid ontstaan over het lot van premier Carlos Gomes junior van Guinee–Bissau, die donderdag door militairen was gearresteerd. Foto EPA

Na eerdere berichten dat Gomes zou zijn vrijgelaten, meldde een andere bron dat de premier huisarrest heeft en door de politie wordt bewaakt.De muitende militairen gaven een verklaring uit waarin zij stelden dat er geen sprake is van een staatsgreep: „De leiding van de strijdkrachten benadrukt dat zij zich onderwerpt aan het politieke gezag".

Er lijkt eerder sprake van een conflict binnen het leger van het arme West–Afrikaanse land. Legerleider José Zamora Induta is gearresteerd. António Njai, de tweede man binnen de strijdkrachten, claimde vervolgens tijdens een persconferentie het opperbevel.

Honderden aanhangers van de premier waren de straat opgegaan in de hoofdstad Bissau om de vrijlating van Gomes (60) te eisen. De premier, een voormalige bankier en zakenman die aan de macht was sinds 2008, geniet vanwege zijn hervormingsbeleid grote populariteit onder burgers en bij de internationale gemeenschap. Bepaalde elementen binnen het leger, in het verleden verantwoordelijk voor een reeks bloedige staatsgrepen, waren minder enthousiast.

Njai, de nieuwe zelfgeproclameerde legerleider, reageerde donderdag op de demonstratie met een dreigement. „Als de demonstranten niet weggaan, dan zal ik hen allemaal vermoorden, en ik zal ook Carlos Gomes vermoorden", aldus de generaal.

Het leger heeft geen al te beste reputatie in Guinee–Bissau, dat ongeveer even groot is als Nederland en dat ruim anderhalf miljoen inwoners telt. Losgeslagen troepen vermoordden in maart vorig jaar president Joao Bernardo Vieira, uit wraak voor de moord enkele uren eerder op de toenmalige legerleider Tagme Na Waie.

Guinee–Bissau kampt met een groot aantal problemen. Het land, dat in 1974 onafhankelijk werd, wordt door cocaïnehandelaren gebruikt als tussenstop voor transporten van Zuid–Amerika naar Europa. De honderden miljoenen euro’s aan drugsinkomsten hebben de politieke en militaire elite gecorrumpeerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer