Economie

Geen natte voeten in nieuw datacenter Solcon

Solcon opent begin juni een datacenter in Apeldoorn. In Dronten heeft de internetprovider er al twee. Het nieuwe staat boven Normaal Amsterdams Peil (NAP). Geen risico op natte voeten dus. Harold Reinders van Solcon: „Sommige Amerikaanse bedrijven vertrouwen de Nederlandse dijken minder dan wij.”

1 April 2010 20:30Gewijzigd op 14 November 2020 10:15
APELDOORN – Solcon opent begin juni een datacenter in Apeldoorn. In Dronten heeft de internetprovider er al twee. Het nieuwe staat boven Normaal Amsterdams Peil (NAP). Geen risico op natte voeten dus. Harold Reinders van Solcon: „Sommige Amerikaanse bedri
APELDOORN – Solcon opent begin juni een datacenter in Apeldoorn. In Dronten heeft de internetprovider er al twee. Het nieuwe staat boven Normaal Amsterdams Peil (NAP). Geen risico op natte voeten dus. Harold Reinders van Solcon: „Sommige Amerikaanse bedri

Rond het nieuwe Solconpand langs de A50 bij Apeldoorn is het nog niet opgeruimd. Bouwvakkers zorgen binnen voor de afwerking. Nog zo’n twee maanden en het datacenter van Solcon wordt operationeel.In Dronten heeft Solcon al twee datacenters van in totaal 300 vierkante meter. Er bleek in de markt meer behoefte te zijn aan hostingruimte, aldus marketingmedewerker Reinders. Hostingbedrijven als Solcon bieden bedrijven ruimte voor het opslaan van informatie die toegankelijk is via een website.

Veel datacenters staan in de Randstad. Het voordeel van een vestiging in Apeldoorn is dat aanrijtijden voor bedrijven in het oosten van het land korter zijn, aldus Reinders. „Klanten kunnen alles, inclusief het beheer van de server, uitbesteden aan Solcon. Bedrijven kunnen beheer ook zelf doen. Dan moet het datacenter niet te ver weg zijn.” Het nieuwe gebouw is ontworpen om onbemand te kunnen functioneren. Een scanner die de vingerafdruk leest, geeft toegang tot het pand.

Omdat er door de komst van betere breedbandverbindingen en glasvezel sneller internet beschikbaar is, wordt het voor bedrijven steeds interessanter om gebruik te maken van een datacenter. Daar komt bij dat servers in een datacenter veel veiliger zijn, aldus Reinders. „De omstandigheden zijn er stukken beter. In veel bedrijven staan servers in exotische ruimtes en is het houtje-touwtjewerk.”

Een nieuw datacenter is niet alleen nodig voor uitbreiding, het biedt ook meer veiligheid. Reinders: „Van gegevens die in het ene center zijn opgeslagen, kunnen we een back-up maken in het andere. Mocht er één afbranden dan is er met de data niets aan de hand.” Als Dronten natte voeten krijgt, blijft het in het Apeldoorn droog.

Die garanties zijn voor Solcon, dat vorig jaar werd uitgeroepen tot meest innovatieve onderneming van Flevoland, belangrijk. Het bedrijf heeft tussen de 50.000 en 60.000 particuliere klanten en 15.000 zakelijke, waaronder flink wat grote ondernemingen. „Een bedrijfswebsite moet in de lucht blijven.”

Het nieuwe gebouw voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen op het gebied van toegang- en brandbeveiliging en duurzaamheid, aldus Reinders. „Er zijn niet veel datacenters die het qua veiligheid beter doen dan wij, schat ik.” Eén voorbeeld van moderne techniek: achter in het gebouw staan rode gasflessen die, mocht er rook in een van de ruimtes zijn, een gas naar binnen spuiten zodat de zuurstof verdwijnt en het vuur dooft.

Het nieuwe datacenter zal op jaarbasis ongeveer net zo veel energie gebruiken als 15.500 huishoudens. Om daarop te besparen, plaatst Solcon zo veel mogelijk servers per vierkante meter. Dan kunnen er meer servers op één stroomgroep. „We willen op deze manier maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ook hebben we een koelsysteem dat gebruikmaakt van de buitenlucht. Daarmee besparen we fors op koelkosten. Het systeem was wel duurder dan een gewone variant. Maar door de lagere energiekosten verdienen we de investering uiteindelijk weer terug.”

Met de warmte die het datacenter produceert, wordt het kantoorgedeelte verwarmd. Reinders: „We hebben met de gemeente Apeldoorn gekeken of we er een deel van de wijk Zuidbroek mee konden verwarmen. Dat bleek niet haalbaar. De wijk is net te ver weg.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer