Buitenlandse studiebol kan spion zijn
De door Nederland zo gewenste ‘kennismigratie’ (het lokken van buitenlandse bollebozen) kan ertoe leiden dat buitenlandse inlichtingenofficieren zich als onderzoeker of als student voordoen. Dat stelde het kabinet donderdag. Het heeft inmiddels spionagerisico’s in kaart gebracht.
Een ander modern gevaar is dat kwetsbare informatie onbedoeld op computerservers over de grens wordt opgeslagen, waardoor buitenlandse inlichtingendiensten er gemakkelijker bij zouden kunnen.Wetenschappelijke instellingen, overheden en bedrijven weten lang niet altijd hoe belangrijk hun kennis en informatie kan zijn voor spionerende buitenlandse inlichtingendiensten, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken. „Hun informatie is soms vrij gemakkelijk toegankelijk. Buitenlandse inlichtingendiensten proberen informatie te verkrijgen via mensen die (indirect) toegang hebben tot die informatie, of op een technische manier, door bijvoorbeeld telefoons af te luisteren of computers te hacken", zo staat er in de Kwetsbaarheidsanalyse Spionage van het departement en de inlichtingensdienst AIVD.
Het stuk gaat naar de Tweede Kamer. Dat er in Nederland wordt gespioneerd is overigens geen nieuws. In de analyse staat welke informatie voor buitenlandse inlichtingendiensten interessant is en hoe die het beste kan worden beschermd.