De laatste dagen van Jezus. Wat echt gebeurde
Het Nieuwe Testament beschrijft de dood, begrafenis en opstanding van Jezus als de centrale gebeurtenissen van Gods verlossingwerk. Moderne westerlingen hebben echter zo hun twijfels bij wat de Bijbel hierover zegt. Er zijn dan ook tal van theorieën ontwikkeld die betogen dat Jezus niet echt is gestorven of begraven of –vaker nog– dat Hij niet lichamelijk is opgestaan.
Zulke theorieën mogen dan passen bij de tijdgeest; als ze worden geconfronteerd met serieus historisch onderzoek houden ze geen stand, zo laten de evangelicale nieuwtestamentici Craig Evans en Tom Wright zien. Jezus’ dood en opstanding zijn niet slechts theologische ideeën, maar historische gebeurtenissen die geloof opwekten.Evans schrijft over Jezus’ sterven en begrafenis, Wright tekent voor een prachtig hoofdstuk over de opstanding. Beiden gaan uitgebreid in op historische en culturele achtergronden bij de Bijbelse beschrijvingen, zoals de Romeinse kruisigingspraktijk, Joodse begrafenisgewoonten en Joodse en heidense ideeën over de opstanding. Uit alles blijkt dat de vier evangeliën een geloofwaardige weergave bieden van wat zich rond de dood van Jezus heeft afgespeeld.
Voor wie het gezag en de betrouwbaarheid van de Bijbel vanzelfsprekend is, kunnen sommige passages bevreemdend zijn. Maar wie zich geconfronteerd ziet met sceptische redeneringen van atheïsten en Schriftkritische theologen, krijgt van Evans en Wright gegronde argumenten aangereikt om de ballon van de moderne scepsis door te prikken. Een apologetisch boek van niveau.
De laatste dagen van Jezus. Wat echt gebeurde, Craig Evans en Tom Wright,uitg. Kok, Kampen, 2010; ISBN 978 90 435 1740 9; 189 blz.; € 19,90.