Buitenland

Nieuwe wijken in Jeruzalem na 1967

Na de Zesdaagse Oorlog in juni 1967 trok een comité nieuwe gemeentegrenzen voor Jeruzalem. De toenmalige Israëlische regering keurde het plan goed. Zo werden aan de stad ruim 6000 hectare toegevoegd die op de Westelijke Jordaanoever lagen.

Van onze correspondent
1 April 2010 10:45Gewijzigd op 14 November 2020 10:14
De Oude Stad van Jeruzalem. Foto EPA
De Oude Stad van Jeruzalem. Foto EPA

Israël nam Oost-Jeruzalem en de rest van de Westelijke Jordaanoever in nadat het vanuit Jordanië werd aangevallen. Jordanië had de Westoever en Oost-Jeruzalem in 1948 veroverd en in 1950 geannexeerd. Jordanië stond het de Joden niet toe te bidden op de heilige plaatsen, waarvan de Klaagmuur de belangrijkste is, die in zijn handen waren gevallen. Na de Zesdaagse Oorlog was het voor de Israëliërs duidelijk dat Israël niet terug kon keren naar de situatie van voor de oorlog die op 5 juni 1967 uitbrak.Bij het trekken van nieuwe gemeentegrenzen voor Jeruzalem speelden demografische, militaire en geografische factoren een rol. Ook wilde Israël ruimte creëren voor nieuwe Joodse woonwijken. Het comité probeerde het aantal Arabieren binnen nieuwe grenzen klein te houden. Toch kwam er een aantal Arabische dorpen binnen de nieuwe grenzen van de stad te liggen.

Het gebied dat aan Jeruzalem werd toegevoegd staat bekend als Oost-Jeruzalem. De naam is eigenlijk onterecht. Het gaat niet alleen om het oosten, maar ook om het noorden en het zuiden van de stad. Het betreft zelfs het grootste deel van het huidige Jeruzalem. Israël begon daar na de Zesdaagse Oorlog van 1967 met de aanleg van nieuwe Joodse woonwijken.

Inmiddels woont een groot gedeelte van de Jeruzalemmers in wat nu bekend staat als Oost-Jeruzalem. Eind 2007 woonden er volgens het Jeruzalem Instituut voor Israël Studies 747,600 mensen in Jeruzalem, waarvan 487.100 Joden en 260.500 Palestijnse Arabieren. Van de totale bevolking van de Israëlische hoofdstad woont 60 procent in Oost-Jeruzalem. Van de Joden woont 43 procent in de Joodse wijken aan de oostzijde van de stad. Ondanks de aanhoudende pogingen van de Israëlische regering om een ruime Joodse meerderheid te houden, groeit de Joodse bevolking verhoudingsgewijs minder snel dan de Arabische. In 1967 was 26 procent van de bewoners Arabisch, in 2007 35 procent.

Vele Joodse Israëliërs hebben de stad verlaten vanwege de hoge woonlasten. Deze worden onder meer opgedreven door buitenlanders, die huizen kopen in Jeruzalem. Vaak gebruiken ze deze voor hun vakantie, maar ze verhuren ze niet. Een groot deel van deze woningen staat een aanzienlijk deel van het jaar dan ook leeg. De status van de stad mag dan omstreden zijn, hij is in elk geval populair bij beleggers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer