„Fraude bij verkoop Bouwfonds”
De verkoop van Bouwfonds aan ABN AMRO, een van de grootste privatiseringen van de afgelopen tien jaar, was doorgestoken kaart.
De overheidsinstelling blijkt vertrouwelijke documenten, met daarin een bod van ING, te hebben gelekt aan de toenmalige topman van ABN AMRO, Rijkman Groenink. Dat meldde de Volkskrant vandaag op basis van documenten en gesprekken met betrokkenen bij de verkoop van Bouwfonds aan ABN AMRO.De gemeenten, de aandeelhouders van Bouwfonds, zouden hierdoor tientallen miljoenen mis hebben gelopen. Volgens de krant was Cees H. de drijvende kracht achter het lekken van het ING-bod.
Cees H. was tot 2001 de topman van Bouwfonds. ING zou een bod van 2,75 miljard gulden (1,25 miljard euro) hebben neergelegd voor het vastgoedbedrijf. Twee weken later lieten ABN en Bouwfonds weten dat de privatisering een feit was en dat er geen andere partijen in de race waren. Bouwfonds ging tien jaar geleden voor 75 miljoen gulden minder naar ABN AMRO.
De toenmalige ING-top zegt toen niet op de hoogte te zijn geweest van dit dubbelspel en vindt nu dat vertrouwelijke informatie is misbruikt.
Bouwfonds, na de Tweede Wereldoorlog opgericht om de gemiddelde burger te helpen aan een eigen huis, was lucratief voor ABN AMRO. In de zes jaar tijd dat de bank na de overname eigenaar was, verdiende deze zo’n 2,5 miljard met het uitmelken, opknippen en doorverkopen van het bedrijf.
SP’er Van Gerven –destijds wethouder Financiën van de SP in Oss en als enige tegen de privatisering van Bouwfonds– vindt dat tien jaar na dato de verantwoordelijken alsnog moeten worden berecht. „Zij hebben ons voorgelogen, met ondeugdelijke rapporten erbij gevoegd. Het was gewoon diefstal van de samenleving”, aldus het SP-lid in de Volkskrant. „De gemeenten zijn zeer ernstig benadeeld en zijn miljoenen en misschien wel miljarden misgelopen.”
Het verzet bij de gemeenten tegen de overname van Bouwfonds was aanvankelijk groot, maar accountants van Kempen en PriceWaterhouseCoopers concludeerden dat het bod van ABN AMRO redelijk en evenwichtig was. Daarmee trokken ze de laatste aarzelaars over de streep, behalve dus Van Gerven uit Oss.
ABN AMRO kon vandaag nog niet reageren op de berichtgeving.