Kerk & religie

Lam verrijst uit de Schiedamse puinhopen

Koningin Beatrix heeft gistermiddag in de Grote of Sint-Janskerk in Schiedam een beeld onthuld. Met de onthulling van dit kunstwerk werd de monumentale kerk na een grondige herinrichting weer in gebruik genomen.

31 March 2010 09:56Gewijzigd op 14 November 2020 10:14
Door een kunstwerk te onthullen heeft koningin Beatrix gisteren de heringerichte Grote Kerk in Schiedam officieel in gebruik genomen.
Door een kunstwerk te onthullen heeft koningin Beatrix gisteren de heringerichte Grote Kerk in Schiedam officieel in gebruik genomen.

Koningin Beatrix neemt kerk opnieuw in gebruik na herinrichtingDe kerk is eigenlijk weer teruggebracht in de oude staat, zegt Bram van Hengel, voorzitter van de stichting die de kerk beheert. „Toen in 1947 de kerk werd gerestaureerd, is de preekstoel van het midden van de kerk naar het koor verplaatst. Ook zijn er banken gekomen. Nu zijn de banken weer weggehaald en is de preekstoel teruggezet.”

In de kerk staan nu losse stoelen rond de kansel. „Zo is de kerk weer gemakkelijk voor allerlei activiteiten in te richten. Dat gebeurde vroeger ook. De kerk was de huiskamer van de stad en werd voor van alles gebruikt. Er werden netten gedroogd en zeilen gerepareerd. Het was destijds het enige stenen gebouw van de stad.”

Voordeel van de losse stoelen is ook dat de kerk –behorend tot de protestantse gemeente– op zondag voller lijkt. „De banken boden plaats aan 500 personen, maar op zondag zijn er 200 tot 220 mensen in de kerk. Als je nu 250 stoelen neerzet, is de kerk goed gevuld. Dat geeft een heel andere beleving.”

Het bedehuis zal ondanks de wijziging zijn kerkelijk karakter behouden. „Dat overheerst. Verder zullen er veel concerten plaatsvinden.” Sinds 2008 is Arjen Leistra hier organist.

De kerk moet vanaf nu nog meer open zijn, zegt Van Hengel. „Mensen, ook al zijn ze atheïst, lopen toch snel een open kerk binnen. Daar moeten we gebruik van maken.” Openstelling is ook een plicht tegenover de gemeenschap, vindt hij. „Bij de grote restauratie in 2003-2004 is 2,5 miljoen euro gemeenschapsgeld in de kerk gestoken. Daar moeten wij iets voor terugdoen.”

Van Hengel noemt het opmerkelijk dat koningin Beatrix de ingebruikname na „een relatief kleine ingreep” wilde verrichten. Hij denkt dat het te maken heeft met haar interesse voor beeldhouwkunst. Ter gelegenheid van de heringebruikname onthulde de vorstin gisteren een bijzonder kunstwerk. Dit is samengesteld uit brokstukken die onder de vloer van de kerk gevonden zijn toen die in 1947 werd vervangen. „Het gaat om delen van altaren en beelden. Waarschijnlijk zijn die tijdens de Beeldenstorm daar terechtgekomen. Ze zijn overhandigd aan het museum, maar ze lagen maar te liggen. Een van de leden van de kerk kwam met het idee er wat mee te doen.”

Daarop is de Schiedamse kunstenaar Sjef Henderickx gevraagd een ontwerp te maken. „Hij heeft een grote schaal ontworpen. Daar staan stangen met zijtakken in. Boven op die stangen zijn brokstukken geplaatst in de vorm van een piramide. Op de top is een klein brokstuk geplaatst, dat heeft Henderickx de vorm van een lam gegeven.”

Buitengewoon symbolisch vindt Van Hengel dat. „Uit de puinhopen van de kerk en van deze samenleving rijst een lam op. Dan moet ik aan Openbaring denken: Ziet, Ik maak alle dingen nieuw.” Het kunstwerk spreekt van verwachting – thema van de toespraak die de voormalige kerkrentmeester gisteren hield.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer