Binnenland

Collegevorming grote steden verloopt moeizaam

RIJSWIJK ( ANP) – Het wil nog niet erg vlotten met de vorming van nieuwe colleges in de grote steden. In Almere en Den Haag doet de PVV niet meer mee bij de onderhandelingen. Het hoofddoekjesverbod is in beide steden een van de breekpunten. In Amsterdam praten de PvdA en D66 niet langer verder over de vorming van een nieuw stadsbestuur.

30 March 2010 19:24Gewijzigd op 14 November 2020 10:13
In Rotterdam werd 19 maart de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd. In andere grote gemeenten verloopt de collegevorming stroef. Foto ANP
In Rotterdam werd 19 maart de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd. In andere grote gemeenten verloopt de collegevorming stroef. Foto ANP

De benoeming van de Lodewijk Asscher (PvdA) tot waarnemend burgemeester noemt D66 een staaltje van machtspolitiek van de PvdA. In Rotterdam komt verkenner Pieter Winsemius woensdag met zijn advies aan alle partijen. Wellicht vindt hij dat de PvdA het toch maar met Leefbaar Rotterdam moet proberen. In Utrecht zijn GroenLinks (grootste fractie), D66 en PvdA met elkaar in overleg.In Amsterdam maakten PvdA en D66 eerder nog bekend de as te willen vormen van een nieuw college. De relatie bekoelde echter toen Asscher waarnemend burgemeester werd. De informateurs Eberhard van der Laan en Gerrit–Jan Wolffensperger stelden voor het waarnemend burgemeesterschap voorlopig te laten rusten. De PvdA heeft nu GroenLinks en de VVD benaderd. GroenLinks wil echter graag een college met PvdA en D66 vormen en heeft die partijen opgeroepen toch nog een keer met elkaar om de tafel gaan zitten.

Ondanks een ’njet’ in Rotterdam van de Partij van de Arbeid zijn ze haast wel veroordeeld tot Leefbaar Rotterdam. Beide partijen hebben veertien zetels. De leefbaren willen dolgraag op het pluche plaatsnemen. Anders vertrekt lijsttrekker Marco Pastors. De PvdA gelooft niet in een samenwerking met de leefbaren omdat die een andere visie op de toekomst van de stad hebben, met name de benadering van de allochtonen. PvdA–fractievoorzitter Peter van Heemst vindt dat die samenwerking zou moeten beginnen in de deelgemeenten.

In Den Haag praat informateur Boele Staal verder zonder de PVV. Een links–liberale coalitie ligt in de Hofstad voor de hand. De PvdA, VVD, GroenLinks en D66 hebben een meerderheid. Maar D66 en de VVD hebben zo hun bedenkingen. De democraten vinden dat die combinatie geen recht doet aan het oordeel van de kiezer. De VVD is ook tegen omdat het oude college (PvdA, VVD en GroenLinks) bij de verkiezingen een derde van zijn zetels verloor. Wellicht is er in het nieuwe college daarom plaats voor het CDA.

De combinatie D66, GroenLinks en Leefbaar Almere doet niet mee met de gesprekken die informateur Hans Andersson in de tweede ronde gaat voeren. Ze wil eerst een rapport van bevindingen waarna de PvdA moet laten weten met welke partijen ze wil regeren. De grootste partij, de PVV, staat buitenspel. Het overleg liep vast op voor de PVV belangrijke punten als het tegengaan van de islamisering, lastenverlichting en stadscommando’s.

GroenLinks, D66 en PvdA in Utrecht willen op 16 april met een conceptakkoord komen. Uitgangspunten zijn duurzaamheid, transparant, bereikbaarheid, sociaal en financieel gezond. Er zijn werkgroepen gevormd die die thema’s verder uitwerken. ’Inspiratiebijeenkomsten’ van de drie partijen moeten ook de vorming van een college bevorderen. .

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer