Boete voor macrobioot
Macrobioot A. Nelissen (53) is donderdag door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijke celstraf en een boete van 5000 gulden. De rechtbank acht bewezen dat hij opzettelijk de gezondheid van José Krijnen, de ex-vrouw van politicus Roel van Duijn, heeft benadeeld.
Krijnen leed aan baarmoederhalskanker en wendde zich tot de voorzitter van het zogeheten Kushi Instituut. De rechtbank meent dat Nelissen haar onvoldoende op de beperkingen van de macrobiotiek wees. Vertrouwend op zijn advies zag Krijnen af van behandeling in de reguliere gezondheidszorg. Het gevolg was dat haar gezondheid verslechterde.
De rechtbank meent dat Nelissen bij de uitoefening van zijn beroep tekortschoot in zijn bijzondere zorgplicht. Dit geldt volgens de rechtbank alleen voor de periode van mei 1994 tot en met juli 1994. Deze periode is zo kort dat niet kan worden geconcludeerd dat dit ook heeft geleid tot de dood van Krijnen. Zij overleed in augustus 1998.
Het openbaar ministerie hield Nelissen verantwoordelijk voor de dood van twee patiënten. Het OM verweet de macrobioot de vrouwen niet te hebben doorverwezen naar de reguliere gezondheidszorg. De officier van justitie eiste dertig maanden celstraf, waarvan tien maanden voorwaardelijk, voor het strafbare feit zware mishandeling met de dood tot gevolg, meermalen gepleegd.
De rechtbank kwam bij Krijnen tot een minder zwaar delict. De andere vrouw die in de tenlastelegging werd genoemd -zij leed aan borstkanker-, was zo vastberaden in haar afwijzing van de reguliere gezondheidszorg dat het advies van Nelissen daar geen invloed meer op had, aldus de rechtbank.
De rechtbank rekende Nelissen vooral aan dat hij geen verantwoordelijkheid voor zichzelf zag voor de wijze waarop Krijnen met zijn adviezen omging. „Het respecteren van de keuze van Krijnen zich niet (tevens) medisch te laten behandelen, leek voor verdachte een vrijbrief te zijn om zijn eigen verantwoordelijkheid als adviseur uit de weg te gaan”, aldus het vonnis.
Nelissen gaat tegen het vonnis in hoger beroep, zo kondigde zijn advocaat, mr. B. Ficq, donderdag meteen aan. Ficq meent dat de zaak door de grote mediabelangstelling ten onrechte als voorbeeld is gesteld voor alle alternatieve genezers. De rechtbank zag in de negatieve berichten over Nelissen in de pers reden om de straf te minderen.