Jordanië zet Iraakse diplomaten land uit
Jordanië heeft zondag als eerste Arabische land Iraakse diplomaten uitgewezen.
Volgens een woordvoerder van de Iraakse ambassade waren vijf diplomaten vertrokken, na daartoe door Jordanië gelast te zijn. Na enkele uren liet de Jordaanse regering echter weten dat twee van de vijf diplomaten mochten blijven omdat ze een commerciële rol vervullen.
Vrijdag vroegen de Verenigde Staten meer dan zestig landen de Iraakse diplomatieke missies in hun land te sluiten en diplomaten weg te sturen, vooruitlopend op de vorming van een nieuwe regering in Irak na de val van Saddam Hussein.
Voordat de Iraakse ambassade de uitwijzing van de diplomaten had gemeld, zei een vertegenwoordiger van de Jordaanse overheid echter dat een dergelijk verzoek zijn land niet had bereikt. Gevraagd of gehoor gegeven zou worden aan zo’n verzoek, zei hij dat Jordanië een soeverein land is, dat zelfstandig beslissingen neemt, zonder naar andere landen te luisteren.
Tot het begin van de oorlog, vorige week, leverde Irak Jordanië dagelijks 90.000 vaten ruwe olie en stookolie, waarvan de helft gratis en de andere helft met korting.
De Iraakse minister van Buitenlandse Zaken, Naji Sabri, zei teleurgesteld te zijn over de uitzetting. „Irak had deze Jordaanse stap niet verwacht”, zei hij. De Iraakse ambassade in Jordanië is nog wel open.
Rusland wees het Amerikaanse verzoek om Iraakse diplomaten uit te wijzen zaterdag van de hand. Minister van Buitenlandse Zaken Igor Ivanov zei dat de VS om toelichting op het verzoek was gevraagd, maar dat die was uitgebleven. De Russische regering ziet geen reden om stappen te ondernemen tegen de Iraakse ambassadeur Abbas Khalaf, aldus de minister.
Ook een groot aantal andere landen, waaronder Nederland, heeft het verzoek al verworpen. Italië daarentegen heeft vier Iraakse diplomaten verzocht te vertrekken, zo meldde het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zondag. Onder hen bevindt zich niet de zaakgelastigde van Irak in Rome.