Binnenland

SGP: Het is oorlog in Korendijk

De SGP komt voor het eerst sinds het ontstaan van de gemeente Korendijk (Zuid-Holland) 26 jaar geleden, niet in het college. De partij blijkt het slachtoffer van de terugtrekking van de PvdA uit de onderhandelingen.

Regioredactie
30 March 2010 09:54Gewijzigd op 14 November 2020 10:13

Dat blijkt uit onderhandelingen afgelopen weekeinde, nadat het CDA vorige week de kandidatuur van PvdA’er J. Stelpstra afkeurde wegens mogelijke belangenverstrengeling. Daardoor was de terugkeer van de VVD in het college bijna onvermijdelijk. Omdat er in het huidige college herhaaldelijk spanningen waren, wilde VVD-wethouder Reijnierse dit echter alleen op voorwaarde dat de SGP buiten de deur werd gehouden. Daarmee stemde het CDA in. Om aan een meerderheid te komen, komt ook Gemeentebelangen in het college. Daarmee heeft de coalitie 8 van de 15 raadszetels.De SGP, met 4 zetels de grootste partij in Korendijk, is verbijsterd over de gang van zaken. „Het is nu echt oorlog in Korendijk, dit rekenen we het CDA zwaar aan”, aldus SGP-woordvoerder J. Matze. Beoogd SGP-wethouder H. Nobel zegde zijn baan op omdat de collegevorming al rond leek.


CDA, Stuurgroep-Dorpsbelang combinatie (SDc) en SGP vormen het nieuwe college van Werkendam. Zij presenteerden vandaag hun nieuwe coalitieprogramma. Huidig SGP-wethouder Luteijn wordt opnieuw bestuurder.
In Zoetermeer willen VVD (9 zetels), PvdA (6), D66 (5), Lijst Hilbrand Nawijn (5) en CDA (4) het college gaan vormen. De CU/SGP-fractie is bij monde van fractievoorzitster Du Bois kritisch over de samenstelling. „Breed in aantal partijen en aantal raadsleden (29), maar wankel en kwetsbaar waar het gaat om geloof en vertrouwen in elkaar.” Na 26 dagen onderhandelen, waarbij diverse partijen elkaar in eerste instantie uitsloten, is er toch een akkoord gekomen..
Na de breuk van de PvdA en D66 in Amsterdam gaat de PvdA (14 zetels) in zee met de VVD (8) en GroenLinks (8). Dat verklaarde de PvdA gisteren op haar site. Breekpunt in de onderhandelingen was de benoeming van L. Asscher tot waarnemend burgemeester van de hoofdstad. D66 eiste dat Asscher dit ambt weer zou neerleggen. Dat was voor de PvdA echter onbespreekbaar.

Na gesprekken met informateur E. van der Laan (PvdA) kwam G. J. Wolffensperger (D66) erbij als tweede informateur. Zij stelden voor het waarnemend burgemeesterschap voorlopig te laten rusten zodat, als het beoogde college met PvdA en D66 inderdaad tot stand kwam, Asscher kon worden verzocht af te treden als burgemeester en aan het stadsbestuur deel te nemen als wethouder. Voor D66 was dit een „gekunsteld compromis.”


Alkmaar krijgt een coalitie van PvdA, D66, GroenLinks, VVD en CDA. Er gaan zes wethouders aan de slag, één meer dan in de afgelopen periode. Dat bleek gisteravond. De nieuwe coalitie beschikt over 22 van de 37 zetels in de raad.
D66, GroenLinks en Leefbaar Almere doen niet mee aan de tweede ronde van de coalitiegesprekken in Almere. De gesprekken tussen de overige partijen, inclusief PVV, „zijn uiterst plezierig en informatief verlopen”, meldde informateur Andersson gisteren.
Bij het tellen van de 40.000 stemmen in Emmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart zijn 640 fouten gemaakt. Dat zei burgemeester Bijl gisteren naar aanleiding van de hertelling van alle stemmen. Een lange werkdag voor de mensen op de stembureaus en een verwarrende lay-out van de lijsten waren onder meer debet aan deze fouten , aldus Bijl. Met name bij het tellen van voorkeurstemmen zijn veel fouten gemaakt. De verkiezingsuitslag is echter niet beïnvloed.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer