„Belijdenis kan baptist goede dienst bewijzen”
Met een conferentie rond een Engelse belijdenis uit 1689 zijn de gereformeerde Sola 5 Baptisten afgelopen weekend officieel naar buiten getreden. Ds. M. Gorsira: „We hebben de eerste stap gezet om tot een authentiek en eigen omgaan met de belijdenis te komen.”
De Sola 5 Baptisten willen het gedachtegoed van de Reformatie meer aandacht geven binnen de baptistengemeenten. De naam verwijst naar de vijf sola’s van de Reformatie.Op de vrijdag en zaterdag in Doorn gehouden conferentie, met een kleine tachtig belangstellenden, stond de London Baptist Confession of Faith van 1689 centraal. Deze geloofsbelijdenis is geënt op de gereformeerde Westminster Confession, maar wijst de kinderdoop af. Op de conferentie werd een vertaling van een aantal hoofdstukken gepresenteerd.
Voorzitter van het organiserend comité ds. M. Gorsira, baptistenvoorganger in Delfzijl, sprak vrijdag over ”De meerwaarde van een belijdenis in de gemeente”. De predikant signaleerde een „terughoudendheid en huiver om een functionerende geloofsbelijdenis te hebben”, omdat er „oud zeer” ligt. „Veel baptisten hebben een achtergrond in gereformeerde kerken. Ze hebben een huiver voor belijdenisgeschriften opgedaan en dat moeten we honoreren.”
Toch kan een belijdenis een „waardevolle bron van inspiratie” zijn, aldus ds. Gorsira. „Een belijdenis doet beseffen dat de Kerk van Jezus Christus niet pas van gisteren is, bewaart bij de kern en is een hulpmiddel in de strijd tegen theologische en geestelijke verwarring, onbalans en extremen. Het is zeer naïef om te denken dat we wel zullen blijven wat we nu zijn. Misschien zitten we al meer in de gevarenzone dan we vermoeden.”
Dr. K. van Kralingen gaf een toelichting bij de Londense belijdenis uit 1689. „Met deze belijdenis sloten de baptisten aan bij de Westminster Confession en de Savoye Declaration. Zij is gericht tegen onder andere het arminianisme, het hypercalvinisme en de quakers, die als moderne charismatischen alleen vertrouwden op het innerlijk licht.”
De belijdenis uit 1689 is volgens Van Kralingen soms „verrassend actueel.” „In een hoofdstuk over het Schriftgezag is er een zorgvuldiger formulering gekozen dan in de Westminster Confession. Die formulering blijkt in de strijd met het postmodernisme heel relevant te zijn. Het uiteindelijke gezag ligt volgens de belijdenis uit 1689 in de tekst van de Schrift zelf en niet in ons zogenaamde door de Geest geleide verstaan ervan.” Omdat het stuk niet op alle huidige vragen ingaat, zal er een appendix komen, aldus ds. Van Kralingen. Plaatselijke baptistengemeenten kunnen zelf kiezen of ze een belijdenis in hun grondslag op willen nemen.