Binnenland

Marinemensen van Aruba terug na drugsgebruik

DEN HAAG (ANP) – Vier medewerkers van de marine op Aruba worden naar Nederland teruggestuurd vanwege het gebruik van harddrugs. In Nederland begint een ontslagprocedure tegen hen.

29 March 2010 07:52Gewijzigd op 14 November 2020 10:12
Aruba. Foto ANP
Aruba. Foto ANP

Een woordvoerster van de marine bevestigde zaterdag een bericht hierover in de Telegraaf. Het gaat om een marinier, een technicus en twee mensen van de logistieke dienst. Een van hen is op heterdaad betrapt op het bezit van cocaïne en de drie anderen worden verdacht van het gebruik ervan.Het viertal werkte op de marinebasis Savaneta en werd na de ontdekking direct geschorst, waarna het Openbaar Ministerie in Arnhem een strafrechtelijk onderzoek in gang zette. Defensie voert een „zero–tolerance"–beleid als er harddrugs in het spel zijn.

Het aantal militairen dat wegens drugsgebruik wordt ontslagen is vorig jaar toegenomen. In 2008 ging het om 79 ontslagen en in de eerste helft van vorig jaar waren het er al 47. De meest recente cijfers wist de woordvoerster zaterdag niet. Tussen 2005 en 2009 ging het in totaal om 318 militairen.

Overigens komt de marine er nog redelijk vanaf op het gebied van drugsgebruik. Bij de luchtmacht wordt relatief het vaakst gebruikt maar bij de landmacht, het grootste onderdeel, vallen de meeste ontslagen.

Volgens de commandant der zeestrijdkrachten vice–admiraal Matthieu Borsboom, die momenteel een bezoek brengt aan de Antillen en Aruba, is het defensiemedewerkers voor 100 procent duidelijk dat ze geen drugs mogen gebruiken en dat er keihard tegen wordt opgetreden. „Bij vermoeden wordt direct de Koninklijke Marechausse ingeschakeld en volgt schorsing en in het geval van militairen in de Nederlandse Antillen en Aruba volgt repatriëring van de betrokken militairen en hun gezin. Als uit het onderzoek door het Openbaar Ministerie daadwerkelijk blijkt dat iemand drugs heeft gebruikt volgt ontslag zonder eer", aldus Borsboom.

Het terugsturen van de vier heeft een „hele grote impact" op de mariniers in het Caribisch gebied. Borsboom erkent dat daarvan een afschrikwekkende werking uitgaat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer